53,3% van alle website bezoekers komt via zoekmachines zoals Google



Hoeveel potentiële omzet loop je mis door hier geen gebruik van te maken?
Meer informatie!




Denk aan de mogelijkheden die deze zoekmachinebezoekers naar jouw website brengen. Ontdek nu de bereikbare doelen met behulp van SEO

Meer omzet

Een toename in omzet is niet altijd gunstig, aangezien dit vaak gepaard gaat met extra kosten en personeelsuitbreiding, wat niet altijd gewenst is. Toch, een omzettoename met minder teamleden en minder kosten, klinkt als muziek in de oren.

Dit is waar SEO om de hoek komt kijken. SEO levert in veel gevallen meer omzet op met minder personeel en lagere uitgaven. Het onderscheidt zich in effectiviteit: SEO is maar liefst 53% krachtiger dan alle andere online marketingstrategieën gecombineerd. De inzet van een verkoopteam brengt aanzienlijke kosten met zich mee, terwijl de impact lang niet kan evenaren wat een doordachte SEO-strategie kan bereiken.

Lees meer

Concurrentievoordeel

Herinner je je nog de tijd waarin Nokia onbetwist de nummer 1 positie bekleedde in de mobiele telefoonindustrie? Ze kozen er echter voor om niet verder te digitaliseren, waardoor ze werden overvleugeld door Apple, dat inmiddels uitgegroeid is tot 's werelds grootste onderneming.

Het geheim van het behouden van een voorsprong ligt in de kracht van digitalisering.

Door een doortastende SEO-strategie te hanteren, houd je je concurrenten op afstand en minimaliseer je de kans op onverwachte ontwikkelingen zoals bij Nokia, die uiteindelijk marktaandeel verloor.

Lees meer

Online aanwezigheid

Ken je dat gevoel waarbij je een uitzonderlijk strakke website hebt laten ontwerpen, waarvoor je een aanzienlijk bedrag, soms zelfs tot 40.000 euro, hebt geïnvesteerd? En toch lijkt het alsof de website onderbenut wordt, met slechts sporadische bezoekers. Wellicht niet helemaal "niemand", maar het blijft ver achter bij de verwachte overweldigende interesse.

Helaas is de realiteit anders. Het hebben van een Lamborghini heeft weinig nut als deze alleen maar in de garage staat te glimmen.

Om het uiterste uit je Lamborghini te halen, moet je de weg op gaan. Een website moet niet alleen aanwezig zijn, maar ook ontdekt worden. Wachten op toevallige bezoekers is als wachten op regen in de woestijn.

Het goede nieuws is dat je het toeval kunt structureren. Door online zichtbaarheid te creëren en gevonden te worden op zoekwoorden, kun je ervoor zorgen dat je website de aandacht krijgt die het verdient. Dit is waar SEO in het spel komt en je de weg wijst naar het vergroten van je online bereik en impact.

Lees meer

Geloofwaardigheid

Credibility, oftewel geloofwaardigheid, vormt een essentiële pijler binnen SEO. Het is niet alleen een kwestie van het tonen van informatie, maar ook van het opbouwen van vertrouwen bij zowel zoekmachines als gebruikers. Een geloofwaardige website wordt gezien als een betrouwbare bron van informatie, wat leidt tot een hogere waardering door zoekalgoritmes.

Waarom is dit belangrijk? Wanneer zoekmachines de geloofwaardigheid van een website bevestigen, verhogen ze vaak de positie in de zoekresultaten. Dit betekent dat potentiële bezoekers eerder geneigd zijn om op jouw link te klikken. Bovendien vergroot geloofwaardigheid de kans op organische linkbuilding en delen van je content door andere websites.

Het opbouwen van credibility gaat hand in hand met het creëren van waardevolle, nauwkeurige en actuele inhoud. Het toevoegen van betrouwbare bronverwijzingen en het zorgen voor een positieve gebruikerservaring dragen bij aan het versterken van de geloofwaardigheid van je website. Kortom, credibility en SEO werken samen om je online aanwezigheid te versterken en meer relevant verkeer naar je site te leiden.

Lees meer

Organisch Verkeer Vergroten

Het aantrekken van meer organisch verkeer naar je website, zonder te betalen voor advertenties.

Lees meer

Hoger in de Zoekresultaten

Streven naar een hogere rangschikking in zoekmachines zoals Google om meer potentiële bezoekers aan te trekken.

Lees meer

Verbeterde Gebruikerservaring

Door SEO-optimalisaties verbeter je de bruikbaarheid en navigatie van je website, wat resulteert in een betere ervaring voor bezoekers.

Lees meer

Autoriteit Opbouwen

Het creëren van waardevolle en relevante inhoud kan helpen bij het opbouwen van autoriteit in je vakgebied, wat op zijn beurt je online reputatie versterkt.

Lees meer

If your business is not on the internet then your business will be out of business

--A famous quote of Bill Gates--
Lokaal Bereik Vergroten

Lokaal Bereik Vergroten

Voor bedrijven met fysieke locaties kan lokale SEO helpen om beter vindbaar te zijn voor potentiële klanten in de buurt.

Lees meer
Conversies Verhogen

Conversies Verhogen

Door gerichte optimalisatie kun je bezoekers aantrekken die meer geneigd zijn om de gewenste actie te ondernemen, zoals aankopen of contact opnemen.

Lees meer
Lange-Termijn Investering

Lange-Termijn Investering

Goede SEO-praktijken kunnen op de lange termijn vruchten afwerpen en blijvende resultaten opleveren.

Lees meer
Meetbare Resultaten

Meetbare Resultaten

SEO-resultaten kunnen worden gemeten en geanalyseerd, wat inzicht biedt in welke strategieën werken en waar verbetering nodig is.

Lees meer
Kostenbesparing

Kostenbesparing

Hoewel SEO tijd en moeite vergt, kan het op de lange termijn kosteneffectiever zijn dan voortdurend betalen voor advertenties.

Lees meer
Internationale Uitbreiding

Internationale Uitbreiding

SEO kan helpen bij het bereiken van een internationaal publiek door optimalisatie voor verschillende talen en regio's.

Lees meer
Verhoogde Klantbetrokkenheid

Verhoogde Klantbetrokkenheid

Door relevante inhoud aan te bieden en gebruikersinteracties te stimuleren, kun je de betrokkenheid van je bezoekers vergroten.

Lees meer
Inzicht in Concurrentie

Inzicht in Concurrentie

Door te analyseren welke zoekwoorden je concurrenten targeten en hoe ze presteren, kun je je eigen strategie verfijnen.

Lees meer

Wij kennen ECHT het geheim van Google

93% van je klanten gaat niet verder dan de eerste pagina van Google. Op pagina 1 behalen de top 5 posities klikfrequenties (respectievelijk CTR's) van 28%, 15,8%, 11%, 8,4% en 6,3%, die geleidelijk afnemen. Maar hoe bereik je de eerste pagina en nog belangrijker, hoe positioneer je jezelf zo hoog mogelijk?
Beter Begrip van Doelgroep

Beter Begrip van Doelgroep

SEO vereist onderzoek naar zoekgedrag, wat je kan helpen een dieper inzicht te krijgen in de behoeften en voorkeuren van je doelgroep.

Lees meer
Optimalisatie voor diverse apparaten

Optimalisatie voor diverse apparaten

SEO kan ook helpen bij het optimaliseren van je website voor verschillende apparaten, zoals mobiele telefoons en tablets.

Lees meer
Verbeterde Contentstrategie

Verbeterde Contentstrategie

Door te focussen op zoekwoorden en inhoudsoptimalisatie, kan SEO je helpen bij het ontwikkelen van een effectievere contentstrategie.

Lees meer
Langdurige Resultaten

Langdurige Resultaten

In tegenstelling tot betaalde advertenties kunnen de resultaten van SEO langdurig blijven bestaan, zelfs nadat je gestopt bent met optimaliseren.

Lees meer

Over Ons

Met onze SEO-diensten ben je verzekerd van een professionele aanpak en een team van programmeurs die precies weten wat er nodig is om jouw bedrijf hoger te laten ranken in zoekmachines.

thEagle is oorspronkelijk gestart als een technisch uitzendbureau, opgericht door Urnie Koorndijk. Echter, in 2008 werd ik geconfronteerd met een burn-out en moest ik een stap terugnemen van het uitzenden van technisch personeel. Desalniettemin wilde ik mezelf niet laten stilzitten en besloot ik tweedehands boeken te kopen bij de boekhandel De Slegte. Hoewel deze winkel inmiddels niet meer bestaat, kocht ik er boeken zoals 'PHP in 24 uur', 'JavaScript in 24 uur' en andere dikke boeken om mezelf te onderwijzen in het programmeren. Ik was verrast om te ontdekken dat ik hier toch wel talent voor had en begreep de concepten al snel.

Natuurlijk was dit slechts het begin en wilde ik mijn vaardigheden verbeteren, dus ik keek rond waar beurzen en andere evenementen werden gehouden en bezocht deze om meer te leren. Tijdens deze evenementen ontmoette ik Dominic, die bekend stond als de Messi onder de programmeurs. Hij gaf cursussen en ik raakte al snel bevriend met hem. Ik bleef me ontwikkelen en werd steeds beter in programmeren.

Uiteindelijk begon ik scripts te schrijven om de verkoop van bedrijven te verbeteren, zoals CMS (Content Management System) of e-mailmarketingsoftware. Het waren programma's waarbij de gebruiker zelf de eerste stap moest zetten om contact op te nemen, maar ik merkte al snel dat er nog veel meer kansen lagen in de digitale wereld. Zo stuitte ik op SEO (Search Engine Optimization) en ontdekte ik dat ik, met mijn programmeerervaring en -vaardigheden, dit beter kon doen dan veel marketingbedrijven.

En zo is het gekomen dat we nu ook SEO-diensten aanbieden aan bedrijven. Met onze technische kennis en ervaring op het gebied van programmeren, hebben we een unieke aanpak ontwikkeld om bedrijven te helpen hun online aanwezigheid te verbeteren. We zijn trots op hoe ver we zijn gekomen en kijken uit naar wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Paginas

Projecten

Jaren ervaring

Opdrachtgevers

Ervaringen

We zijn erg blij met ons werk, maar we hechten ook veel waarde aan wat anderen van ons vinden.

We hebben nu ingezien en begrijpen hoe essentieel het is om zichtbaar te zijn en gevonden te worden.

Bart Feenstra

Algemeen Directeur

We hebben een uitstekende kandidaat gevonden en deze persoon heeft al promotie gemaakt binnen ons bedrijf.

Kristel Kan

Projectmanager

We zijn blij met hoe goed het werkt en zijn tevreden met de behaalde resultaten.

Patricia Groenewegen

Hoofd bedrijfsbureau

We zijn goed gepositioneerd en krijgen nu meer sollicitanten binnen.


Frits Bussemaker

Communicatie manager

Hoewel het voor sommigen vreemd lijkt, is deze werkmethode zeer effectief. Mogelijk heeft dit te maken met het generatieverschil.

Hans Voorn

CEO

Prijzen

Met genoegen delen wij u de tarieven voor onze hoogwaardige D.O.U.W. diensten, zodat u op de hoogte bent van onze uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en een weloverwogen keuze kunt maken.

SEO 50

400 / maand

  • Maandelijkse kosten: € 400 voor 50 pagina's.
  • Je bent nooit meer offline

SEO 1000

2000 / maand

  • Je kunt maandelijks voor € 2000 zoveel pagina's laten maken als je wilt.
  • Verlies nooit meer connectie met de digitale wereld

Videopresentatie voor installateurs

Maar liefst 53% van het internetverkeer wordt gegenereerd door SEO. Als je nog geen stappen hebt ondernomen op het gebied van SEO, dan kan het benutten van dezelfde strategie die je momenteel hanteert voor je bedrijfsvoering, je omzet via SEO met ten minste 100% laten groeien.



Videopresentatie voor aannemers



De SEO-reis

Ga met ons mee op een opwindende reis door de wereld van SEO! We laten je stap voor stap zien hoe je jouw website hoger in Google kunt laten verschijnen, hoe je meer bezoekers kunt trekken, je naamsbekendheid vergroot, je conversies verhoogt en uiteindelijk je omzet laat groeien. En het beste van alles? Je blijft altijd een stap voor op je concurrentie, terwijl we samen blijven werken aan het versterken van jouw online aanwezigheid!

  1. Waarom SEO doen? Drie goede redenen!
  2. Meer omzet
  3. Meer naamsbekendheid
  4. Niet achterlopen op concurrenten
  5. Gevonden worden bij vraag
  6. Relevante SEO-technieken
  7. Positie 1 = 27,6% conversie
  8. Positie 2 = 15,8% conversie
  9. Positie 3 = 11,0% conversie
  10. Hoe lager, hoe minder conversie
  11. Stem je tekst af op de zoekintenties van je bezoekers
  12. Met SEO-teksten kom je hoog in Google op de zoekwoorden die voor jou van belang zijn
  13. De titel is het eerste dat mensen zien. Aan de hand van de titel besluiten ze of ze het artikel willen lezen.

Antwoorden op veelgestelde vragen

Krijg inzicht in de belangrijkheid van SEO voor bedrijven met deze verzameling vragen en antwoorden.

  • Wat houdt een SEO in??

    Wat is SEO? SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel het verbeteren van een website met als doel hogere posities te krijgen in de organische zoekresultaten van zoekmachines. Hoe hoger jouw website scoort op relevante zoekwoorden, hoe groter de kans dat mensen jouw website bezoeken.

  • Je onderneming registreren op Google Mijn Bedrijf is echt het allereerste wat je moet doen, zelfs al heb je nog geen website. Door je onderneming te registeren bij Google Mijn Bedrijf zeg je letterlijk aan Google:

    • Dat je een onderneming hebt
    • Wat je onderneming doet
    • De regio waar je onderneming actief is

    Je onderneming registreren is eenvoudig en gratis! Het grote voordeel is dat je in lokale zoekopdrachten veel beter zal scoren. Dit zijn vaak potentiële klanten bij jou in de buurt, zij zullen jou dan ook veel vaker bovenaan in Google zien staan! Google Mijn Bedrijf is de meest eenvoudige en snelle manier om je SEO te optimaliseren en daarmee beter vindbaar te worden.

  • Je website voorzien van rijke content draagt bij aan de vindbaarheid van jouw website. Je spreekt van rijke content als jij in de pagina behalve tekst ook afbeeldingen, video’s, infographics of podcasts gebruikt. Je zou bijvoorbeeld een leuke Youtube video kunnen maken bij een instructie of blog die je hebt geschreven. Óf plaats afbeeldingen van je producten op je website, op deze manier verhoog je de visuele ervaring van de bezoeker.

    Langere content scoort over het algemeen beter. Uit onderzoek van Semrush blijkt dat artikelen met meer dan 3000 woorden maar liefst 3 keer zoveel verkeer genereren. Het is natuurlijk niet nodig om extra lange zinnen te schrijven om aan de 3000 woorden te komen, maar houdt je vooral niet in wanneer je meer te vertellen hebt! Bovendien levert lange content vaak nieuwe bezoekers en een hogere conversie op. Deze content wordt weliswaar minder gelezen door het algemene publiek, maar is wel meer waard voor jouw specifieke doelgroep; de doelgroep die jouw product of dienst al kent óf op zoek is naar meer informatie. Lange content is ook aan te raden wanneer conversie je doel is. Potentiële klanten zijn vaak op zoek naar net dat laatste duwtje in de rug en hebben het vertrouwen nodig om hun aankoop door te zetten. Uitgebreide content helpt daarbij.

  • Je webpagina volproppen met zoekwoorden? Dat is zo 2012. Tegenwoordig zijn zoekmachines steeds beter in het nabootsen van menselijk gedrag. De zoekmachines begrijpen dat een tekst met twintig dezelfde zoekwoorden van mindere waarde is dan een goed stuk content wat ook aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker. Met snappen bedoelen we machine learning, algoritmes en Artificial Intelligence. Dat heeft enorme impact op SEO-copywriting. Gebruik dus in plaats van alleen maar zoekwoorden ook onderwerpen. Een webpagina kan tegenwoordig op tientallen zoekwoorden gevonden worden. Google wordt steeds slimmer en maakt inmiddels gebruik van het Hummingbird-algoritme, waar de nadruk op onderwerpen ligt in plaats van op specifieke zoekwoorden. Dit alles heeft te maken met de zogenaamde ‘semantische zoekintentie’.

    Hoe werkt dit? Mensen die opzoek zijn naar ‘zilveren oorbellen’ zijn waarschijnlijk met dezelfde zoekresultaten geholpen als iemand die ‘oorbellen in het zilver’ intypt. Het is dus niet meer nodig om voor verschillende zoekwoorden webpagina’s te maken, je kunt er prima één pagina over schrijven die op al deze termen gevonden kan worden. Een praktische tip is om als focus-zoekwoord het zoekwoord te kiezen met het hoogste volume, maar de aanvullende zoekwoorden die mensen (mogelijk) gebruiken wel terug te laten komen in de tekst op de webpagina.

    • Bouw een veilige website
    • Optimaliseer de laadsnelheid van de webpagina’s
    • Zorg voor een goed gestructureerde website
    • Vermijd duplicate content
    • Zorg dat je website mobiel vriendelijk is

    Natuurlijk zijn er nog veel meer tips! Wil je liever je SEO uitbesteden? Wij vertellen je graag meer.

    Vrijblijvend adviesgesprek

  • Het leren van SEO is dus absoluut gratis te doen. En vervolgens is het ook gratis om vindbaar te zijn worden de zoekmachines. Je hoeft namelijk niks direct aan Google te betalen om vindbaar te zijn.

  • Dus er zijn geen vaste bedragen te noemen als het om SEO kosten gaat. Wel kunnen we je een indicatie geven: SEO uitbesteden kost tussen de € 500,- en € 5.000,- per maand. Daarnaast heb je te maken met eenmalige kosten voor het uitvoeren van een SEO onderzoek en het uitvoeren van on page SEO.

  • In de meeste gevallen zie je na 6 tot 12 maanden echte verbetering in je SEO-resultaten. Dit kan bijvoorbeeld worden gemeten aan de hand van een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines, meer organisch verkeer naar je website, een hogere conversieratio en meer terugkerende bezoekers.

  • Door middel van Zoekmachine Optimalisatie (ook wel bekend als SEO – Search Engine Optimization) verbeter je jouw website, om ook hoog in Google en andere zoekmachines te kunnen scoren. Met SEO scoor je beter in Google, waardoor je meer bezoekers en klanten naar je website trekt.

  • Binnen SEO zijn er drie belangrijke pijlers die de basis vormen voor een goede website: autoriteit, content en techniek.

  • De voordelen van SEO

    Hoe hoger je in Google staat, hoe sneller iemand op je website klikt. Hoe meer bezoekers, hoe groter de kans op conversie. Je krijgt een betere naamsbekendheid, omdat ze jouw bedrijf op meerdere zoektermen tegenkomen. Je hebt 24/7 promotie, je leads kunnen dus binnenstromen terwijl je slaapt.

  • SEO (Search Engine Optimization) is voor veel bedrijven een belangrijk kanaal in de marketingmix en dat is niet voor niets.

  • Optimaliseer je website voor jouw doelgroep.

    Een goede website structuur, een snelle website en heldere, uitgebreide informatie dragen allemaal bij aan een betere gebruikerservaring. Dit alles wordt ook gewaardeerd door de zoekmachines. Kortom; Neem jouw doelgroep als uitgangspunt.

  • "SEO is wellicht de slimste marketing investering die je ooit kan doen." Mocht je in SEO investeren, dan is de kans aannemelijk dat je online vindbaarheid stijgt. Hiermee verkrijg je meer nieuwe en hopelijk ook terugkomende bezoekers. Bezoekers die uiteindelijk voor conversies of verkopen bij jouw bedrijf zorgen.

  • Semantische SEO is een geavanceerd optimalisatieplan binnen 'Search Engine Optimization. ' Het focust zich op het begrijpen van de betekenis achter een zoekterm, en probeert deze betekenis te koppelen aan de inhoud van een pagina.

  • 9 tips voor de perfecte SEO-tekst

    • Belangrijkste zoekwoord in je URL. ...
    • Gebruik maximaal acht woorden voor je titel. ...
    • Verwerk belangrijkste zoekwoord in meta-informatie. ...
    • Maak teksten scanbaar met kopteksten. ...
    • Volg een aantal richtlijnen voor goede tekstinhoud. ...
    • Zet mensen aan tot vervolg actie.

  • De URL geeft de locatie aan van een specifieke webpagina op het internet. Maak de URL zoekmachine vriendelijk! Plaats in de eerste 3-5 woorden het zoekwoord voor de betreffende pagina zodat je URL er als volgt uitziet: https://naamvanjouwwebsite.nl/belangrijkste-zoekwoord

  • Zowel zoekmachines als lezers beschouwen de titel als het belangrijkste onderdeel van een tekst. Houd de titel van je tekst kort. In vijf, maximaal acht woorden kun je een lezer grijpen en verleiden om jouw artikel te lezen. Houd daarmee rekening met de breedte van de titel. De lengte van SEO-titels in zoekmachines zijn beperkt tot een specifieke breedte; maximaal 512 pixels. Over het algemeen passen daar 55-60 tekens in.

    Een goede titel heeft verder:

    • Het zoekwoord aan het begin van de titel
    • de titel is koptekst 1 (

      Belangrijkste zoekwoord

      )

  • In de meta-informatie staat een korte omschrijving van de gelinkte pagina en bestaat uit twee onderdelen: de titel en de omschrijving. Zoek je in Google op een zoekterm of een combinatie van zoekwoorden, dan zie je in het blauw de pagina titel en in het zwart (onder de groene URL) de omschrijving. Zoekwoorden in de meta-omschrijving hebben geen waarde voor Google, maar helpen zoekers wel bepalen op welke zoekresultaten ze klikken. Het zoekwoord wordt namelijk dikgedrukt getoond waardoor het iets meer opvalt. De omschrijving mag maximaal 160 tekens bevatten en 1 tot 2 keer het zoekwoord. De omschrijving is bedoeld om de lezer te prikkelen en aan te zetten tot actie.

  • Dankzij kopteksten (ook wel tussenkopjes) kunnen bezoekers de tekst scannen (sneller en makkelijker lezen), maar ook voor zoekmachines hebben ze een belangrijke functie. Google schat met behulp van de kopteksten in waar de inhoud van een pagina over gaat. De titel wordt aangegeven met koptekst1 (H1). De rest van de tussenkopjes worden aangegeven met koptekst 2 of 3 (H2, H3). In de tussenkopjes verwerk je weer het zoekwoord of de gerelateerde zoekwoorden. Je hebt hier ruimte voor een beetje variatie.

  • Google houdt van tekst. Dankzij tekst kan Google namelijk bepalen waar een pagina over gaat. Volg voor een goede inhoud de volgende regels:

    • Schrijf voor een productpagina minimaal 150 woorden
    • Schrijf voor categoriepagina’s tussen 300/500 woorden
    • Blogs hebben alleen een minimaal aantal woorden: minstens 300
    • In de regel geldt: hoe meer tekst hoe beter de vindbaarheid
    • Gebruik consistent de door jou gekozen aanspreekvorm (u/jij)
    • Zorg dat de tekst voor 2%-4% bestaat uit het belangrijkste zoekwoord
    • Schrijf unieke teksten
    • Wissel de zinslengte af, maar zorg dat ze in een adem te lezen zijn
    • Vermijd vakjargon
    • Plaats links naar andere webpagina’s
    • Zet lezers aan tot een vervolgactie
    • Schrijf in actieve vorm (vermijd zullen, worden etc.)

  • Met een sterke call-to-action zet je mensen aan tot een vervolgactie. Een sterke call-to-action kan je op vier manieren schrijven: gebruik de gebiedende wijs, verwerk tijd als een factor, maak een belofte of zorg voor zekerheid.

    Bij de gebiedende wijs schrijf je een dwingende zin die de lezer weinig ruimte geeft voor een andere mening of handeling. De lezer wordt direct getriggerd om de handeling die beschreven staat uit te voeren: ‘Download nu’, ‘bekijk de producten’, ‘shop nu’. Verwerk je tijd in je call-to-action, dan laat je zien hoe urgent je boodschap is. Hoe urgenter de formulering, hoe sneller lezers op de call-to-action klikken. Overdrijf hierbij niet. Call-to-actions als ‘bestel nu’, ‘download direct’ of ‘bestel voor (tijd)’ volstaan.

    Is de call-to-action een link naar een andere pagina? Geef dan aan wat de lezer op deze pagina kan verwachten, bijvoorbeeld: ‘Lees hoe we jouw gegevens veilig bewaren.’ Zekerheid bieden aan je lezers kan je een hogere conversie opleveren. Klanten die voor het eerst op een webshop komen kennen het bestelproces immers niet, waardoor er altijd een angst is om ergens aan vast te zitten. Call-to-actions zoals ‘Bestel nu’ zijn dan net te direct. ‘In winkelwagen’ of ‘Meer info en prijzen’ zijn dan geschikter.

  • Visuele media zorgen ervoor dat bezoekers de pagina boeiender vinden. Gebruik hiervoor afbeeldingen, foto’s of video’s. Omdat Google niet kan lezen wat er op een afbeelding staat is het van belang om deze te voorzien van goede titels en alt-tags.

    • Voorzie de titel van de afbeelding van een zoekwoord (/beste-zoekwoord.jpeg)
    • Omschrijf in de alt-tag in een zin wat er op de afbeelding te zien is/ Gebruik ook hier weer je beste zoekwoord.

  • Met structured data help je zoekmachines om betekenis te geven aan de informatie op jouw website, wat uiteindelijk als rich snippet bij het zoekresultaat in de zoekmachine komt te staan.

    Google heeft een handige ‘ Helper voor gestructureerde gegevensopmaak (https://www.google.com/webmasters/markup-helper/u/0/)‘, zodat je zelf per categorie ( o.a. producten, lokale bedrijven, software applicaties) data kunt toevoegen. Tag alle relevante data, klik op ‘HTML maken’ en voeg de code die je krijgt toe aan het head-gedeelte van je pagina.

  • Deze tip geldt trouwens niet alleen voor een perfecte SEO-tekst, maar voor alle teksten die je schrijft. Breng structuur aan! Je begint met een pakkende intro (de kop) en eindigt uiteindelijk met een samenvatting (de staart). De informatie daartussen orden je niet in één pasklare manier, maar kun je op meerdere manieren doen. In dit artikel gebruik ik de thematische aanpak, die is makkelijk scanbaar per onderwerp. Andere manieren waarop je een tekst kan structureren zijn:

    • Chronologische structuur (in een logische volgorde)
    • Oprolbare structuur (belangrijkste nieuws eerst)
    • Verhalende structuur (minder overzichtelijk, maar spannender)

    • Schrijf foutloos Nederlands
    • Geef overzicht door opsommingen
    • Benoem pluspunten
    • Focus op positieve woorden
    • Neem risico’s weg

    Goede content schrijven is lastig, absoluut! Met deze tips schrijf je teksten die je vindbaarheid in zoekmachines kunnen verbeteren. Houd er wel rekening mee dat schrijven speciaal voor zoekmachines mogelijk afbreuk doet aan de inhoud van je tekst. Schrijf dus niet alleen perfecte SEO-teksten, maar zorgt dat je ook aantrekkelijk schrijft voor je bezoekers.

    Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Daarmee bedoel ik dat een goede tekst natuurlijk niet op zichzelf staat. Meestal schrijf je over uitgebreid over één of meerdere specifieke onderwerpen. Vanuit een sterke strategie kun je hiervoor een mooi plan met een strakke uitvoering bedenken. Zo haal je bijna 100% zeker binnen afzienbare tijd je eerste resultaten. Wil je jouw content organiseren in een waterdichte strategie? Lees ons stappenplan voor contentcreatie vanuit een strategie of neem contact met ons op!

    Vragenformulier

  • Dan heb je ijzersterke webteksten nodig. Met de onderstaande 7 tips voor killer webteksten:

    • Slurpen je lezers je content op als overheerlijke soep
    • Haal je meer klanten binnen dan je aankan
    • Verander je saaie droge teksten in content die het verschil maakt
    • Window shopper:groene en rode pen.

  • 💡 Webteksten zijn teksten die speciaal zijn geschreven voor een website. Denk aan productpagina’s, blogartikelen of dienstenpagina’s. Ten opzichte van teksten op papier, bieden online teksten meer mogelijkheden en moeten ze aan andere eisen voldoen.

    Online is de aandacht van mensen vluchtig. Je moet de aandacht snel zien te pakken, anders zijn ze zo weer weg.

    Ook lees je content van websites meestal niet van A tot Z zoals een boek.

    Op websites lees je vaak losse blokjes tekst die op zichzelf staan, maar die samen wel één geheel vormen.

    Qua content heb je ook veel meer mogelijkheden met webteksten. Er is ruimte voor:

    • Audio
    • Video
    • Afbeeldingen
    • Hyperlinks
    • Speciale opmaak zoals content-boxes met een andere achtergrondkleur
    • Tekst in dropdowns
    • Enz.

  • Een bekende uitdrukking is: save the best for last. Maar bij webteksten is het precies andersom. Je begint juist met het belangrijkste.

    Goede webteksten bouw je als een omgekeerde piramide.

    Afbeelding

    Qua content heb je ook veel meer mogelijkheden met webteksten. Er is ruimte voor:

    • Je grijpt meteen de volle aandacht van de lezer door het belangrijkste te vertellen
    • Je stimuleert om verder te lezen
    • Je vergroot de kans dat mensen je artikel delen op social media [vaak delen mensen een artikel na alleen de titel of de eerste paar alinea’s te hebben gelezen]
    • De omgekeerde piramide kan je meer klanten opleveren: zet je de belangrijkste info aan het begin, dan kan je daar gelijk een mooie call to action bij zetten

  • Heb je daar ook zo’n hekel aan? Naar een verhaal luisteren van iemand die van de hak op de tak springt?

    Er is geen touw aan vast te knopen en in no time ben je de draad kwijt.

    Bij teksten zie je dat ook regelmatig.

    Dingen worden een paar keer herhaald, er zit geen logische volgorde in het artikel, het gaat van de hak op de tak…

    Het is heel simpel om dit te voorkomen: altijd schrijven met een duidelijke opbouw en structuur.

    • Begin met uit te leggen wat en waarom. Wat heb je eraan als je dit artikel gaat lezen en waarom is het belangrijk?
    • Denk weer aan de omgekeerde piramide: begin met het belangrijkste.
    • Bedenk voordat je gaat schrijven alle vragen die een lezer over dit onderwerp zou kunnen hebben. Dit helpt je om een goed artikel te schrijven met een logische structuur die alle vragen van mensen beantwoordt. TIP: op de website Answer The Public kun je aan de hand van een zoekwoord allerlei vragen genereren rond dat onderwerp.
    • Sluit af met een goede conclusie.
    • Zet er zo mogelijk een call to action in: bijvoorbeeld om een ander artikel te lezen, in te schrijven voor je nieuwsbrief etc.
    • Zet de structuur van je artikel van tevoren op papier. Dan schrijf je snel en gestructureerd. Dat kan door gewoon een bullet-lijstje te maken. Of gebruik een Mindmap-programma zoals Xmind.

  • Een fout die veel websites maken, is om te veel te focussen op eigenschappen. Je lezers worden daar niet echt warm van.

    Stel dat je op zoek bent naar een nieuw kussen. En je leest dit op de website:

    Onze unieke kussens zijn gevuld met zijdezacht dons van Zuid-Chinese pekingeenden. Deze eenden lopen heel het jaar vrij in de wei en worden uitstekend verzorgd op ecologisch verantwoorde bio-boerderijen. De buitenkant van onze kussens is gemaakt van gepatenteerd superdoorlaatbaar polysynthetisch fluweel.

    Oké, dat is leuk, denk je. Maar uh…. wat heb ik daar aan. What’s in it for me?

    Je lezer is niet bepaald onder de indruk.

    Denk dus in plaats van eigenschappen als eerste aan de voordelen.

    Dan krijg je iets als:

    Dankzij dit kussen slaap je beter dan ooit tevoren. Het kussen vormt zich naar de contouren van je hoofd en zorgt op die manier voor zijdezacht slaapcomfort. Je nek en schouders worden optimaal ondersteund. Zo word je elke morgen zo fris als een hoentje wakker.

    Zie je het verschil?

    In plaats van een opsomming van alle eigenschappen, ziet de lezer gelijk de voordelen die dit kussen biedt.

    De eigenschappen zijn ook belangrijk en kun je er zeker bij zetten. Het is tenslotte toch best bijzonder dat jouw kussens gemaakt worden van zijdezacht dons van Zuid-Chinese pekingeenden… Maar die eigenschappen zijn niet je hoofdboodschap. Het gaat vooral om de voordelen.

    Een lezer wordt echt niet warm van allerlei fancy eigenschappen. Het gaat haar vooral om de voordelen. What’s in it for me? Focus je teksten op de voordelen en het wordt veel interessanter om te lezen. Gebruik deze techniek ook zeker voor je sales pages, dan zul je zien dat je veel meer verkoopt.

  • Een belangrijke vraag is: hoe lang moeten je webteksten eigenlijk zijn?

    Een goede regel daarbij is: zo kort mogelijk, maar niet korter.

    De tijd en aandacht van je lezers is beperkt en kostbaar. Zorg dus dat alles wat je schrijft ook echt nut heeft. Vertel alles wat je moet vertellen en doe dat zo kort en bondig als mogelijk.

    De lengte van je tekst hangt natuurlijk ook sterk van het onderwerp af.

    Als iemand wil weten hoe groot de Eiffeltoren is en wanneer hij gebouwd is, heb je genoeg aan een kort stukje tekst. Wil iemand daarentegen weten hoe de relativiteitstheorie van Einstein in elkaar steekt, dan heb je wat meer tekst nodig 🙂.

    💡 Heb je geen idee hoe lang je tekst moet zijn en wil je graag goed ranken in Google? Zoek dan eens in Google op het hoofdzoekwoord van je SEO-tekst, bekijk de top 10 en check hoeveel woorden die artikelen hebben. Dat is een goede richtlijn om op te mikken.

  • Titels en kopteksten zijn enorm belangrijk.

    De titel is het eerste dat mensen zien. Aan de hand van de titel besluiten ze of ze het artikel willen lezen.

    Weet je hier de juiste snaar te raken en mensen te triggeren? Dan is er een goede kans dat ze beginnen te lezen.

    Maak ten eerste een goede SEO-titel. Dat is de titel die Google (meestal) overneemt in de zoekresultaten. Spring je ertussen uit, dan klikken mensen vanuit Google door naar je site.

    SEO titel zoekresultaten

    De SEO-titel is niet direct zichtbaar op je webpagina. De titel die bovenaan je artikel staat, de H1-kop, is wél zichtbaar. Vaak is die gelijk aan de SEO-titel, maar je kunt de H1-kop ook wat anders maken als je wil.

    Schrijf sterke titels die de lading van je artikel dekken, nieuwsgierig maken en uitnodigen om door te klikken.

    💡 Powerwoorden zijn nuttig om te gebruiken in je titels. Hiermee springen je titels er extra uit. Een leuk overzicht van powerwoorden vind je hier.

    Besteed ook veel aandacht aan de kopjes in je artikel.

    Een scannende lezer ziet zo in één oogopslag wat je allemaal in je artikel vertelt en of het de moeite waard is om te lezen.

  • Content is King! Maar dat besef je natuurlijk al. Je begrijpt dat alles draait om relevante content, het liefst zoveel mogelijk, want: hoe meer, hoe beter. Het gebruik van relevante zoekwoorden is voor jou vanzelfsprekend, omdat je wilt dat klanten je gemakkelijk kunnen vinden in zoekmachines. Ook weet je dat het consequent aanspreken van je lezers met "je" of "u" van groot belang is. Je bent goed op de hoogte van deze zaken, maar het is toch teleurstellend om te zien hoe je concurrenten meer content produceren, gestructureerd te werk gaan en ook nog eens aanzienlijk beter scoren in zoekmachines. Tijd om hier verandering in te brengen en jouw contentstrategie naar een hoger niveau te tillen! 🚀

  • Geef toe, sommige uitbestede SEO-teksten zijn technisch goed, maar laten we eerlijk zijn, de inhoud is soms om te huilen. Als je zelf schrijft, is het ook niet altijd perfect. Dus wat zijn je opties? Is content gewoon niet jouw ding?

    Nou, ik zal je een geheimpje vertellen (nou ja, eigenlijk is het geen geheim, want dat weet je ook al):

    Content is voor iedereen!

    Iedereen?

    Ja, écht iedereen. Sommigen hebben gewoon wat begeleiding nodig om het beste eruit te halen.

    Om bij jou het maximale resultaat te behalen, gaan we samen in negen stappen aan de slag om een ijzersterke contentstrategie voor jouw bedrijf te ontwikkelen.

  • Geef toe, sommige uitbestede SEO-teksten zijn technisch goed, maar laten we eerlijk zijn, de inhoud is soms om te huilen. Als je zelf schrijft, is het ook niet altijd perfect. Dus wat zijn je opties? Is content gewoon niet jouw ding?

    Nou, ik zal je een geheimpje vertellen (nou ja, eigenlijk is het geen geheim, want dat weet je ook al):

    Content is voor iedereen!

    Iedereen?

    Ja, écht iedereen. Sommigen hebben gewoon wat begeleiding nodig om het beste eruit te halen.

    Om bij jou het maximale resultaat te behalen, gaan we samen in negen stappen aan de slag om een ijzersterke contentstrategie voor jouw bedrijf te ontwikkelen.

  • Fase 1: Jezelf en de klant leren kennen

    Fase 2: Grip krijgen op je content

    Fase 3: Meten, evalueren en content-cyclus implementeren

    In deze drie fases, opgedeeld in negen stappen, ontwikkelen we een strategie waarmee je gestructureerd inhoudelijk goede content kunt maken, die relevant is voor je bezoekers. Wil je de uitdaging met ons aangaan? Dan doorlopen we de volgende negen stappen in drie fases om ervoor te zorgen dat je hoog scoort in zoekmachines en ook nog eens een hogere omzet haalt:

    • Kennismaking
    • Workshop
    • Nulmeting
    • Behoefte van de klant in kaart brengen

    • Contentanalyse
    • Contentcreatie
    • Content plaatsen en monitoren

    • Meten
    • Evalueren
    Te mooi om waar te zijn? Om je alvast een indruk te geven van onze aanpak, leggen we de stappen hieronder voor je uit.

  • In fase 1 leggen we nadruk op het leren kennen van jezelf, je bedrijf en je klant. In deze fase houden we een kennismakingsgesprek en een workshop zodat je een goed beeld krijgt van je organisatie en weet wat jouw sterke punten zijn. We maken een nulmeting om de huidige prestaties van je webshop te bepalen en brengen de behoefte van je klant in kaart zodat je weet waar zij naar op zoek zijn.

  • We maken eerst even kennis. Zonder kennismaking kunnen we niet beginnen. In het kort: we drinken een kopje koffie, brengen in kaart hoe je nu jouw content maakt, waar je het publiceert en welk doel je wilt bereiken met jouw content. In de praktijk komt er zeker wel wat meer bij kijken. Met een jarenlange oorsprong in design weten we namelijk als geen ander hoe je een goede intake doet en écht in de huid van de klant kruipt. Met die ruime ervaring, de kennis van enkele andere slimme methoden uit het communicatie-vak en de uitgebreide kennismaking zijn we goed in staat om later content te produceren die je webshop én je bezoeker goed doet.

  • Een leerzame dag waarin je samen met ons je doelgroep net iets dieper leert analyseren. Je leert over de verschillende type online shoppers en je maakt kennis met de type online shoppers die jouw webshop bezoeken. Dit zijn de shoppers waarvoor je straks sterke, op maat gemaakte content schrijft. We brengen in kaart welke eigenschappen ze hebben, wat hun verwachtingen zijn, welke vragen zij hebben en waarom ze jou boven je concurrent verkiezen of waarom je concurrent juist een streepje voor heeft. Jouw eigen specifieke expertisegebieden zijn minstens zo belangrijk, dus ook hier gaan we dieper op in. We structureren je expertisegebieden op een overzichtelijke wijze, zodat je precies weet waarmee je jouw (potentiële) publiek goed kunt bedienen. Je kunt natuurlijk het beste content maken over dat waar jij verstand van hebt. Door dat goed in kaart te brengen kunnen we later in het proces ook een zogenoemde content-backlog opstellen.

    Bereid je dus voor op een voorraad gekleurde notitieblokjes en lekkere koffie. Dan zorgen wij voor een hoop inzichten en “aha-momenten”!

  • Bij stap één heb je ons verteld wat je wilt bereiken met je content: je doelstelling. Meer bezoekers, hogere conversie, hogere verkoopwaarde, een combinatie hiervan of misschien wel heel iets anders. Om te kunnen bepalen of we het doel halen moeten we natuurlijk weten wat de huidige prestaties van je webshop en content zijn. Dit doen we aan de hand van een nulmeting. De nulmeting bevat een aantal vaste onderdelen zoals het aantal bezoekers, bezoekers uit zoekmachines, bounce percentage, sessieduur en conversieratio. Afhankelijk van de webshop voegen we nog een aantal specifieke onderdelen toe die ons een dieper inzicht geven in de huidige prestaties van je shop. Dankzij onze uitgebreide ervaring in online marketing zijn we in staat om op individueel niveau te bepalen welke extra onderdelen toegevoegde waarde leveren aan de nulmeting. Na de nulmeting weten we precies wat de sterke kanten van je webshop zijn en op welke punten je actie moet ondernemen. Met deze informatie stellen we meetbare KPI’s vast en kunnen we gericht aan het werk!

  • We hebben op dit punt al ontzettend veel informatie verzameld, maar voor we als een kip zonder kop beginnen te typen en content online slingeren moeten we nog één ding achterhalen: wat willen jouw klanten nou eigenlijk lezen, zien of horen? Willen ze dat je alleen hun vragen beantwoordt? Hebben ze behoefte aan entertainment? Zijn ze op zoek naar een hechte band met jouw bedrijf? Zolang je geen antwoord hebt op deze vraag schiet je met hagel. Met een flinke dosis mazzel schiet je raak, maar het overgrote deel van je inspanningen is tevergeefs en dus verspilde moeite.

  • Om te achterhalen waar je klant precies behoefte aan heeft zit er maar één ding op: we vragen het ze. Heel simpel, via een mailtje of misschien een enquête. Maar het liefst via de telefoon. En dat is niet zomaar. Om een goed beeld te krijgen van de behoefte van je klant draait het niet per se om heel veel vragen stellen, maar vooral om heel goed luisteren. Als we heel goed luisteren kunnen we weer de juiste vragen stellen en als we de juiste vragen stellen krijgen we de informatie die we nodig hebben om te bepalen wat de behoefte van jouw klant is. Die behoefte is uiteindelijk de basis voor de inhoud van je content. Een simpel principe wat nog best lastig uit te voeren is, want wat zijn nou de juiste vragen? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven, maar is afhankelijk van de persoon aan wie je de vragen stelt. Dankzij onze ervaring met klantinterviews zijn we in staat om in korte gesprekken van tien tot twintig minuten de behoefte van jouw klanten bloot te leggen, waardoor je een schat aan waardevolle informatie verzamelt.

  • Om de behoefte van je klant duidelijk vorm te geven en te structureren, gieten we het in de vorm van zogenaamde ‘Buyers Personas’. Dit zijn blauwdrukken van jouw klanten waarin we hun behoefte op specifieke sleutelpunten in kaart brengen en waar je ook hun taalgebruik in kunt lezen zodat je nog beter kan inspelen op wat jouw klanten willen.

    Door in te spelen op de behoefte van je klant schiet je artikel na artikel raak: geen hagelschot, maar een sniper schot.

  • Fase 2 draait om de organisatie van jouw content. We kijken eerst kritisch naar de content die je al hebt gemaakt om te bepalen waar de sterke punten en de pijnpunten liggen. Vervolgens bepalen we de daadwerkelijke inhoud van je content en in welke vorm we het publiceren. Als we dat hebben bepaald, maken we een planning voor jouw content en kunnen we beginnen met de daadwerkelijk creatie. Na de creatie is het dan eindelijk tijd om je content te publiceren en kunnen we checken wat onze inspanningen opleveren!

  • Je hebt uiteraard zelf al content geschreven of laten schrijven, misschien zelfs al gepubliceerd, maar het is niet altijd of soms zelfs nooit het door jou gewenste “schot in de roos”. Daarom ben je hier immers terecht gekomen en om die reden lees je nu waarschijnlijk nog dit artikel.

    Een goede content-analyse is een belangrijke stap in het proces en in deze stap gaan wij aan de hand van een checklist na wat de sterke punten van je content zijn, maar nog belangrijker, we kijken ook op welke punten je jouw content kunt aanpassen om je content waardevoller te maken voor je publiek en de zoekmachine. We kijken ook naar de kanalen waarop jij je content plaatst en in welke frequentie je dat doet. Je content kan namelijk top zijn, maar als je niet in een regelmatig ritme publiceert of je content op de verkeerde kanalen publiceert haal je nog niet het onderste uit de spreekwoordelijke kan.

  • De kracht van een goede contentanalyse zit ‘m in het verkrijgen van een compleet en volledig beeld. Daarom houden we rekening met de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de prestaties van de content. We vinden het belangrijk om jou als uiteindelijke maker van de content te betrekken bij deze analyse. Op deze manier kunnen we jouw kennis over het onderwerp combineren met onze kennis over je hoe goede content schrijft en zo een krachtigere analyse maken. Hierin maken wij het onderscheid en leggen we een sterke basis om later in het proces content te creëren die echt verschil maakt.

  • Eindelijk het punt waar je naar op zoek was! Heb je nou vanaf boven direct naar dit punt gescrold dan zou ik je toch adviseren eerst stap één tot en met vijf lezen te lezen. Die bevatten namelijk waardevolle informatie over het analyseren van je doelgroep, het uitpluizen van je eigen expertisegebied, je prestaties meten en het in kaart brengen van de behoefte van je klant.

    Voor degenen die nu al klaar zitten met een geopend Word document, in de startblokken om het eerste artikel te schrijven, neem even een stapje terug. We hebben alle benodigde informatie verzameld: we weten wat jouw expertise gebied is, we weten wat jouw doelen zijn voor de content en we weten waar je klant behoefte aan heeft. Perfect!

    Voor we daadwerkelijk gaan produceren, brengen we structuur aan in deze informatie. We brainstormen over de inhoud van je content en in welke vorm we het gaan publiceren. Aan de hand van deze informatie maken we een backlog en een planning. Dankzij de backlog heb je altijd onderwerpen waar je over kunt schrijven en zodra de planning klaar is kan de productie van de content beginnen. Op dat moment weet je immers pas precies wanneer wat klaar moet zijn.

  • Wil je zelf je content schrijven? Dan voorzien wij je van een aantal tools die je helpen om de juiste lezers op de juiste manier aan te spreken en ze aan te zetten tot actie. Hiervoor hebben we een checklist ontworpen waarin we de eisen voor goede content beschrijven, leren we je hoe je schrijft met het juiste perspectief en stijlniveau en voorzien we je van een vragenlijst die je inzicht geeft hoe hoog jouw geschreven content scoort. Laat je content nog wel checken door een professional om alle schoonheidsfoutjes eruit te halen, zodat je straks content van topkwaliteit publiceert.

    Als je het niet zit zitten om je eigen content te schrijven dan doen wij dat uiteraard voor je. Onze ervaren tekstschrijvers zijn getraind in het schrijven van teksten die naadloos aansluiten op dat wat jouw klant wil lezen, maar ze houden ook rekening met de eisen die Google stelt aan content. Zo vervul je met jouw content niet alleen de behoefte van je klanten, maar scoor je ook beter in zoekmachines, wat op zijn beurt resulteert in een boost aan nieuwe bezoekers. Uiteraard houden onze tekstschrijvers ook rekening met jouw kennis over het onderwerp en raadplegen je dus voor inhoudelijke informatie. Wij zorgen ervoor dat je content altijd van uitmuntende kwaliteit is, perfect op elkaar aansluit en door jou is goedgekeurd.

  • Je content is gemaakt, gecheckt en klaar voor publicatie! Je checkt je contentplanning: maandagochtend om tien uur moet de content online staan en besteed je er aandacht aan via verschillende social media kanalen zodat jouw volgers ook zien wat je geplaatst hebt. Even schrik je, want op dat moment staat er ook een afspraak gepland. Tenzij je jezelf in tweeën kan splitsen, moet één van de twee blijkbaar verschuiven. Geen zorgen, dat hoeft niet. Je content plannen we ruim van te voren in op je webshop en je social media kanalen. Kun jij gerust naar die afspraak terwijl je content netjes om tien uur automatisch online verschijnt.

    Staat je content eindelijk online? Dan is het aan ons de taak om het te monitoren. Dat doen we aan de hand van de nulmeting en KPI’s uit stap vier. Zo kunnen we precies zien of de gepubliceerde content de gestelde doelen haalt en waar we eventueel moeten bijsturen als het niet het gewenste effect heeft.

  • In fase 3 sluiten we onze eerste content-cyclus af. Zodra we alle content van de eerste cyclus hebben gepubliceerd, is het tijd om te meten wat het effect ervan is op jouw webshop. Moeten we nog wat bijschaven of overtreffen we alle verwachtingen?

  • We hebben gemonitord of je content de gestelde doelen haalt, maar na ongeveer drie maanden is het toch echt tijd om te checken wat het doet met de prestaties van je webshop. In stap vier kwamen niet alleen de KPI’s voor de content aan bod, maar je hebt ook keiharde doelen gesteld voor je webshop. Hetzij conversiegroei, meer traffic op je webshop, hogere ordewaarde etc. Je wilt natuurlijk weten of je jouw doel hebt behaald en hoe het komt dat je dit hebt behaald (of juist niet hebt behaald). Onze experts weten dankzij de nulmeting precies de krachten en pijnpunten aan te wijzen en kunnen je haarfijn vertellen of de resultaten te danken (of misschien te wijten) zijn aan de content, aan de strategie of dat er andere factoren op de webshop een rol spelen. Meten is weten en dankzij de meting kunnen we je precies vertellen waar je jouw content nog kan verbeteren en waar je moet bijsturen om nog betere resultaten te behalen!

  • In de negende en tevens laatste stap van ons stappenplan evalueren we de stappen. Wat ging goed en waar liggen verbeterpunten? We stellen nieuwe doelen voor een eventuele tweede cyclus en gaan weer aan de slag. Omdat de resultaten uit de eerste vijf stappen vast staan, stromen we met een tweede cyclus automatisch in bij punt zes. We kijken nog eens kritisch naar de backlog, vullen de backlog aan met nieuwe onderwerpen, houden rekening met de uitkomsten van de metingen en maken een nieuwe planning. Daarna beginnen we weer met het maken van content en, hoppa! Cyclus 2 gaat van start.

    Zie je wel? In 9 stappen een waterdichte contentstrategie waarmee je gestructureerd inhoudelijk goede content schrijft, die relevant is voor je bezoekers, hoog scoort in zoekmachines en ook nog eens zorgt voor een hogere omzet!

    Wil je weten wat onze aanpak voor jouw webshop kan betekenen? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvende kennismaking waarin we je alles vertellen over ons stappenplan en de achterliggende visie, uiteraard onder het genot van een lekkere kop koffie.

    Heb je gerichte vragen naar aanleiding van ons stappenplan of vragen over een van onze andere diensten? Dan mag je uiteraard ook bellen of mailen!

    Vragenformulier

  • Content schrijf je, als het goed is, voor je bezoekers. Tientallen, zo niet honderden of duizenden mensen per dag bezoeken je webshop en voor elk van hen moet je de pagina’s zo optimaliseren dat ze voldoen aan hun behoeften. Maar voor je content kan schrijven voor je bezoekers, moet je ze eerst leren kennen. Als je niet weet voor wie je schrijft, hoe weet je dan op welke manier je ze het beste iets kunt vertellen? Laat staan een strategie kan bedenken die aansluit op hun behoeften. Content schrijven zonder je te verdiepen in je lezers is een beetje als een landschildpad aanschaffen, geen research doen en het vervolgens in het water gooien. Je hebt geen idee wat ze nodig hebben en dat is killing! Voor de landschildpad in dit metafoor letterlijk, al help je je conversies en bezoekersaantallen op deze manier ook behoorlijk om zeep.

    Hoe kun je je verdiepen in je doelgroep? Je kunt een begin maken door te erkennen dat ‘de klant’ niet één groep is, net als schildpadden. Ja ik vergelijk je klanten met schildpadden, nee dat is niet raar. Het zijn prachtige dieren die, net als je klanten, in alle soorten en maten bestaan. Er zitten cruciale verschillen in de soorten klanten die je bedient via je webshop. In de basis kunnen we vier type online shoppers onderscheiden, met elk hun eigenaardigheden, voordelen en voorkeuren als het op content aankomt. Ik zal ze aan je voorstellen!

  • Dit is Seeker. Seeker beslist snel, weet wat hij wil, zoekt een specifiek product en weet al precies welk merk en model hij straks bestelt. Hij hoeft alleen nog maar te bepalen bij wie hij zijn product koopt en dat doet hij op basis van emotie. Seeker moet dus een goed gevoel krijgen als hij op je webshop terecht komt. Jouw taak is dus Seeker zo snel mogelijk naar het juiste product leiden en zorgen dat je webshop betrouwbaar over komt (en dat je betrouwbaar bent natuurlijk, maar dat spreekt voor zich). Je kunt je webshop zo optimaliseren dat Seeker via de zoekmachine direct op de productpagina terecht komt, maar komt hij binnen op je home pagina, dan is een strakke navigatie is ook van belang. In korte maar overtuigende teksten verleid je hem uiteindelijk om het product bij jou te kopen.

    De prijs is één van de belangrijkste factoren in een aankoopproces. Maar ben je niet in staat om de laagste prijs te bieden of wil je simpelweg niet de goedkoopste zijn, dan is dat voor Seeker geen probleem. Hij is namelijk bereid om meer uit te geven aan een product als hij weet waar hij extra voor betaalt. Laat dus weten waarom hij bij jou niet de laagste prijs betaalt. Bied je uitmuntende service? Heb je een geweldig retourbeleid? Geef je advies op maat? Kun je razendsnel leveren? Als je Seeker met deze punten weet te overtuigen om het product bij jou te kopen, dan ben je gegarandeerd een klant rijker.

    Seeker heeft interesse in de feiten en cijfers van het onderwerp, maar naast kale, objectieve informatie leest hij ook graag de voordelen die het onderwerp of je service hem opleveren. Je kunt met je content Seeker op twee niveaus aanspreken: het verstand of het gevoel. Kies je voor verstand dan informeer en overtuig je hem met een logische opbouw in je tekst en sterke bewijsvoering. Je schrijft je tekst in een zakelijke stijl. De werkelijkheid is dan het uitgangspunt en taal het instrument. Gaat je voorkeur uit naar gevoel, maak dan gebruik van het retorische middel pathos. Als schrijver vertolk je jouw gedachten, gevoelens en beelden over het onderwerp, waarmee je de lezer (Seeker in dit geval) beïnvloedt of verleidt. Schrijf je op het niveau van gevoel, schrijf dan in een persoonlijke stijl.

    Snel, kort en duidelijk; dat is waar Seeker warm voor loopt. Neem hem dan ook niet kwalijk als hij je lange teksten liever niet leest, maar help hem een beetje door de belangrijkste punten en links in het begin van je tekst te zetten.

    • Doel: informeren/overtuigen of overreden/verleiden
    • Leest graag: feiten en cijfers, positieve kanten en voordelen
    • Stijl: zakelijk of persoonlijk (afhankelijk van het doel)

  • Dit hier is Researcher, een echte onderzoeker, een informatieverzamelaar in hart en nieren. Researcher wil het fijne weten van het product dat hij wil hebben. Welk model of merk hij uiteindelijk aanschaft ligt nog helemaal open. Om dat te bepalen moet hij eerst meer informatie verzamelen. Researcher browst dus met een doel. Hij beslist langzaam, op basis van feiten. Je kunt Researcher helpen met het vinden van het juiste product. Begeleid hem in zijn zoektocht en neem hem aan de hand mee van pagina naar pagina. Dit doe je door duidelijke categorieën te maken waarin hij de producten kan vinden die hij zoekt. Terwijl Researcher daar browst voorzie je hem van links naar soortgelijke of relevante producten zodat hij alle beschikbare opties kan zien.

    Researcher zoekt betrouwbare bronnen in de vorm van experts of ervaringsdeskundigen. Hij leest graag leerzame artikelen over je product. Schrijf dus artikelen voor hem met achtergrond informatie of waarin hij meerdere merken of modellen met elkaar kan vergelijken. Beschrijf je producten tot op detail voor hem en voorzie hem daarbij van reviews zodat hij zijn keuze kan baseren op de informatie van gebruikers die hem voor gingen. Met deze informatie kan hij een weloverwogen beslissing maken.

    Researcher neemt de tijd om informatie te verzamelen en maakt zijn beslissing op basis van feiten. Als lezer wil hij zoveel mogelijk informatie en details van het productaanbod. Het is dan ook niet gek dat je voor Researcher veel verschillende soorten content kunt produceren, met verschillende doelen. Researcher leest net als Seeker graag feiten en cijfers over het onderwerp, maar heeft ook behoefte aan zekerheid. Laat dus niets aan het toeval over. Beantwoord alle mogelijke vragen die hij kan hebben. Net als Seeker leest hij graag de positieve kanten en voordelen van het onderwerp. Maar omdat Researcher graag zoveel mogelijk informatie verzamelt kan het geen kwaad om ook kritisch naar het onderwerp te kijken. Zo kan hij een goede en volledige vergelijking maken tussen verschillende producten.

    Researcher zoekt graag verdieping dus wees niet bang om tot in detail in te gaan op bepaalde facetten van het onderwerp. Je kunt hem, net als Seeker aanspreken op de niveaus verstand en gevoel. Het doel van een tekst voor Researcher kan dus zijn om te informeren/overtuigen of beïnvloeden/verleiden. Afhankelijk van het doel kan je de tekst schrijven in een zakelijke of persoonlijke stijl. Het grootste verschil tussen Seeker en Researcher zit voornamelijk in de hoeveelheid informatie die ze tot zich nemen, wat je dus ook meer mogelijkheden geeft in de soorten content die je kunt inzetten voor Researcher.

    Veel kennis en achtergrondinformatie over het product en het merk laten Researcher zien dat je een expert bent op het gebied van je product. Dat kan hij wel waarderen. En als je hem de informatie geeft die hij zoekt, dan is de kans groot dat hij uiteindelijk je klant wordt.

    • Doel: informeren/overtuigen of overreden/verleiden
    • Leest graag: feiten en cijfers, diepgaande informatie, positieve
    • kanten en voordelen, kritische punten van het onderwerp
    • Stijl: zakelijk of persoonlijk (afhankelijk van het doel)

  • What’s in a name! Bargain hunter is natuurlijk een echte koopjesjagers en zoekt naar de beste deals. Hij beslist snel, op basis van feiten. Ik wil je graag uitgebreid vertellen over Bargain hunter, maar feit is dat hij zijn content het liefst kort en bondig heeft. Je houd dus rekening met een aantal dingen als je voor hem schrijft. Je haalt deze koopjesjager onder andere binnen met coupons, een koopjeshoek of gratis verzending.

    In je content voor Bargain hunter gebruik je feiten en cijfers over het onderwerp en houd je het kort. Je hoeft niet eens hele zinnen te gebruiken, duidelijke USP’s volstaan meestal al. Maar vergis je niet, die zijn nog best lastig te formuleren! Je kunt Bargain hunter aanspreken op het niveau van het verstand. Je schrijft de tekst dus in een zakelijke stijl en informeert en/of overtuigt hem hiermee. Vergeet vooral niet de financiële voordelen te noemen! Ik bedoel, kijk naar zijn naam…

    Bied je de beste prijs? Dan kun je Bargain hunter tot je klant rekenen. Laat dit wel duidelijk zien op opvallende plekken, hij heeft namelijk geen tijd te verliezen in zijn jacht op de beste deals.

    • Doel: informeren/overtuigen
    • Leest graag: feiten en cijfers
    • Stijl: zakelijk

  • ‘Ik neus alleen even rond.’ Net als in de winkelstraat bestaat het grootste gedeelte van de bezoekers op webshops uit argeloze passanten. Ze zoeken entertainment, inspiratie of misschien een cadeau. Maak kennis met Window shopper: hij heeft geen specifiek product of doel in gedachte en is daarom ontzettend lastig om te zetten tot een kopende klant. Window shopper beslist langzaam, op basis van emotie. Hij wil eigenlijk geen hulp, weinig informatie en kijkt zonder dat hij iets nodig heeft, je hele winkel door.

    Window shopper shopt voor beleving, vermaak, inspiratie en entertainment. Om hem zo lang mogelijk in je webshop te houden moet je hem verrassen. Opvallende content waarmee je beleving creëert. Je kunt Window shopper aan je binden door content te maken waarin jij je mening geeft, of de emoties en gevoelens beschrijft die het onderwerp oproepen. Verpak je dit in creatieve content of belicht je een andere invalshoek, dan is Window shopper in zijn nopjes. Spreek hem aan op het niveau van intuïtie, waarbij je doel is om hem te verbinden of te ontroeren. Je neemt hem mee op reis en vertelt een verhaal waarmee je een sterke band kweekt met Window shopper. Je doet een appel op zijn verbeelding en laat hem het verhaal ervaren op het diepste niveau. Window shopper kan je ook aanspreken op het gevoelsniveau waarbij je hem overreedt en verleidt.

    Beleving is het sleutelwoord bij Window shopper. Heb je verrassende content of juist een ontroerend verhaal? Dan komt hij graag bij je terug om te genieten van meer van je content. Window shopper koopt misschien niet direct, maar als hij al regelmatig op je webshop komt voor je content dan ben jij de eerste aan wie hij denkt als hij het product nodig heeft dat je verkoopt!

    • Doel: verbinden/ontroeren of overreden/verleiden
    • Leest graag: persoonlijke verhalen, ervaringen, inspiratie, creatieve content, nieuwe invalshoeken, emoties en gevoelens die het onderwerp oproepen
    • Stijl: persoonlijk

  • Oke, je hebt Seeker, Researcher, Bargain hunter en Window shopper alle vier zover gekregen dat ze een eerste aankoop bij je doen. Je hebt ze geholpen om het product te vinden dat ze nodig hadden (of waarvan ze niet eens wisten dat ze het nodig hadden). De kans is nu veel groter dat ze je shop nog eens bezoeken en dat is het moment om je content in te richten voor een vijfde type shopper: de trouwe klant. Trouwe klanten zijn in veel gevallen de levenslijn van een succesvolle shop. Schroom dus niet om tijd, energie en geld te investeren in vervolgaankopen bijvoorbeeld door je content te schrijven aan de hand van verschillende perspectieven. Maar onthoud wel dat bezoekers geen vervolgaankopen kunnen doen als ze geen eerste aankoop doen.

    Dat waren ze: vier (eigenlijk vijf) verschillende type schildpadden, sorry, online shoppers! Je kunt elk type nog veel uitgebreider uitwerken, maar dan spreken we van buyer personas. En daarvoor moet je veel meer onderzoek doen bij je doelgroep.

    Beleving is het sleutelwoord bij Window shopper. Heb je verrassende content of juist een ontroerend verhaal? Dan komt hij graag bij je terug om te genieten van meer van je content. Window shopper koopt misschien niet direct, maar als hij al regelmatig op je webshop komt voor je content dan ben jij de eerste aan wie hij denkt als hij het product nodig heeft dat je verkoopt!

    • Doel: verbinden/ontroeren of overreden/verleiden
    • Leest graag: persoonlijke verhalen, ervaringen, inspiratie, creatieve content, nieuwe invalshoeken, emoties en gevoelens die het onderwerp oproepen
    • Stijl: persoonlijk

    Vragenformulier

  • Als ik blog voor mijn eigen site of voor websites van klanten, pas ik graag één supersimpele SEO-hack toe. Natuurlijk, verse content van goede kwaliteit, links van de juiste pagina’s en slim gekozen zoekwoorden, ze zijn allemaal belangrijk. Maar met deze ene SEO-tip zul je zo veel succes hebben, dat het voelt alsof je vals speelt.

  • Het is zo eenvoudig, dat je het zelf had kunnen bedenken. Misschien heb je dat trouwens al lang gedaan. Ik heb er ook al eerder over gesproken in mijn Doyoucopy-blog.

    Het draait allemaal om de click-through-rate (CTR), ofwel de klikratio (een woord waar autocorrect heel graag ‘klokradio’ van wil maken, dus als dat er per ongeluk nog staat, sorry daarvoor!). Die doorklikratio is niets meer of minder dan het percentage van de mensen dat doorklikt naar jouw website.

  • Daarvoor zijn twee redenen. Allereerst zorgt een hogere CTR voor een hogere positie in Google. Google gebruikt de doorkliks naar jouw artikelen als een signaal voor de ranking. Da’s ook logisch. Als veel mensen op jouw website klikken na een zoekopdracht, zegt dat Google: deze website beantwoordt blijkbaar aan hun zoekopdracht.

    Ten tweede zorgt een hogere CTR simpelweg voor meer bezoekers. Dus zelfs als Google niks zou doen met de CTR-analyse van jouw website, dan nog moet je focussen op een betere doorklikratio. Meer bezoekers is wat je wilt!

  • Er is een slimme manier waarop je de CTR naar je website enorm kunt verhogen. Een paar voorbeelden van de populairste blogartikelen op doyoucopy.nl geef ik je hieronder. Eens kijken of je de SEO-hack meteen ziet!

    Zie je ‘m? Precies! De artikelen die goed scoren op CTR zijn artikelen met een getal in de titel. Voeg een getal toe aan je title tags en je zult een groot verschil zien in CTR. Het werkt gewoon. Dat is precies de reden dat ik voor meer dan 75% van mijn koppen een getal toevoeg.

    Klaar om met deze SEO-hack aan de slag te gaan en jouw kopregels aan te passen? Laat me weten wat het voor jouw doorklikratio heeft betekend!

    Vragenformulier

  • Je schrijft en publiceert regelmatig content op je webshop, website of andere kanalen. Je deelt je kennis in nuttige blogs en verspreidt je content zoals in je planning staat, netjes via kanalen die jouw lezers gebruiken. Alles heb je uitgedacht en vastgelegd in een contentstrategie. Toch lijkt het alsof het jouw lezers niet interesseert. Ze bezoeken je blogs niet of klikken direct weer weg. Gek eigenlijk, want je hebt grondig onderzocht welke content jouw publiek interessant vindt en daar sluit jij met je content nu precies op aan. Met je handen in het haar vraag je jezelf af hoe je er dan voor zorgt dat mensen jouw content lezen. Je schrijft toch niet voor Jan met de korte achternaam?!

    Niets ten nadele van Jan, het is niet zijn schuld. Dus laten we eens kijken waar dit wel aan kan liggen. Je publiceert en verspreidt je content netjes volgens de planning, je schrijft over onderwerpen waar jij kennis over hebt, je hebt grondig onderzocht waar de informatiebehoefte van jouw klanten ligt en speelt daarop in. Een formule die gegarandeerd succes moet opleveren, toch? Maar heb je ook nagedacht over het perspectief waarmee je schrijft om je lezers aan te spreken? Wil je jouw lezers alleen informeren of ga je een stap verder en belicht je het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken?

  • Niet al je bezoekers zijn hetzelfde. Misschien een open deur, maar wel iets waar je rekening mee moet houden tijdens het schrijven van je content. Je kunt bezoekers van je webshop grofweg indelen in vier verschillende type online shoppers: seekers, researchers, bargain hunters en window shoppers. Elk van deze type shoppers spreek je op een andere manier aan en daarin houd je onder andere rekening met het perspectief.

  • Een kort uitstapje naar de psychologie: Edward De Bono introduceerde in 1986 de zes denkhoeden, ieder met een eigen kleur. Volgens De Bono is het grootste probleem op het gebied van denken verwarring, omdat denkers verstrikt raken in een veelheid van emoties, informatie, logica, hoop en creativiteit. De Bono ontwikkelde de zes denkhoeden om op verschillende manieren naar de werkelijkheid te kijken. In groepsbijeenkomsten kunnen de denkhoeden helpen om sneller en effectiever tot een oplossing of beslissing te komen omdat je situaties of onderwerpen vanuit zes verschillende perspectieven bekijkt.

    De Bono ontwikkelde de zes denkhoeden dus om besluitvormingsprocessen makkelijker te maken. Elke kleur hoed correspondeert met een ander perspectief van de werkelijkheid:

    • Blauwe hoed: overzicht en controle. Je neemt met deze hoed de rol als voorzitter of dirigent op je en bekijkt het onderwerp vanaf een afstand;
    • Witte hoed: focus op feiten en cijfers. Je hecht waarde aan objectieve en neutrale informatie;
    • Zwarte hoed: negatieve kijk op de situatie. Je geeft kritiek en oordeelt, maar analyseert ook;
    • Groene hoed: creativiteit, energie en alternatieven. Je wilt met deze hoed graag veranderingen in gang zetten en provoceren;
    • Rode hoed: je bekijkt alles vanuit gevoel en intuïtie. Je hecht dan waarde aan spontaniteit, emotie en ingevingen.
    • Gele hoed: positief en constructief. Je ziet voordelen, kansen en bent optimistisch.

  • De Bono ontwikkelde de denkhoeden om besluitvormingsprocessen tijdens groepsbijeenkomsten makkelijker te maken, maar schrijvers kunnen ook profiteren van deze inzichten. De zes denkhoeden kun je namelijk heel goed inzetten om je content vanuit een bepaald perspectief te schrijven. En dan het liefst het perspectief dat jouw lezer heeft.

    Kleur pen Perspectief
    Blauwe pen Je beschrijft het onderwerp als proces, waarbij je op gepaste afstand blijft.
    Witte pen Je beschrijft concrete feiten, cijfers en data. Je schrijft objectief over het onderwerp en geeft de lezer alleen neutrale informatie.
    Zwarte pen Je analyseert je onderwerp en geeft je ongezouten mening. Je vergelijkt, benoemt nadelen en belicht de negatieve kanten van het onderwerp.
    Groene pen Je beschrijft het onderwerp vanuit verschillende creatieve invalshoeken, op een originele manier.
    Rode pen Je legt emoties en gevoelens bloot en weet daarbij een gevoelige snaar te raken bij je lezers.
    Gele pen Je beschrijft de voordelen van het onderwerp, de kansen die het creëert, alles met een optimistische toon.

  • Leuk al die perspectieven, maar hoe bepaal je wanneer je welk perspectief kiest? Dat is afhankelijk van het type shopper waarvoor je jouw tekst wilt schrijven. Schrijf je een tekst voor een seeker, schrijf dan met het perspectief van de witte en de blauwe pen. Perspectieven die ook goed bij een researcher passen, maar voor dit type kun je de tekst het beste aanvullen met de perspectieven van de gele en zwarte pen. Wil je schrijven voor een bargain hunter? Beschrijf je onderwerp dan vanuit het perspectief van de witte en zwarte pen. De window shopper leest juist graag teksten vanuit het perspectief van de groene en rode pen. Je kunt uiteraard een tekst schrijven die bedoeld is voor meerdere type shoppers, maar houd er rekening mee dat je tekst minder goed aanslaat als je twee type shoppers aan wilt spreken die niks met elkaar gemeen hebben, bijvoorbeeld een window shopper en een bargain hunter.

    • Seeker: witte en blauwe pen;
    • Researcher: witte, blauwe, gele en zwarte pen;
    • Bargain hunter: witte en zwarte pen;
    • Window shopper:groene en rode pen.

  • Om je lezers op de juiste manier aan te spreken móét je dus nadenken over het type shopper dat je wilt aanspreken. Verschillende type shoppers hebben nou eenmaal een voorkeur voor verschillende perspectieven, maar beperk jezelf niet te veel in je creativiteit. De type shoppers en verschillende perspectieven laten genoeg ruimte over om je fantasie de vrije loop te laten. Houd het leuk, houd het luchtig, gooi je creativiteit in de strijd en heb plezier in wat je schrijft!

    Wil je graag een eerste aanzet voor je content-plan en doelgroepgericht schrijven? Ga je liever direct met ons aan de slag? Neem gerust contact met ons op. Dan vertellen we je alles over onze visie op content vanuit een strategie, wat het voor jouw onderneming kan betekenen.

    Vragenformulier

  • Je bent live! Het kostte een hoop tijd, maar je hebt eindelijk je langverwachte webshop. Prachtig design, alles werkt soepel en bezoekers komen uit alle hoeken en gaten. Je bent in je nopjes! …tot je er achter komt dat al die bezoekers niet converteren. Hè, hoe kan dat?! Je blogt, adverteert, houdt rekening met zoekwoorden, maar je bezoekers doen niet wat jij wilt op jouw website. Al die moeite zonder resultaat. Wat kun je nu nog doen? Dat antwoord is simpeler dan je misschien denkt: vertel je bezoekers letterlijk wat ze moeten doen en schrijf heldere call-to-actions. Zo zet je jouw bezoekers aan tot een gerichte actie op je website of webshop.

  • Een call-to-action, of CTA, vertelt je bezoekers wat zij moeten doen, waardoor ze makkelijker en sneller converteren. Het zijn afbeelding, teksten of knoppen die bezoekers aansporen om een bepaalde actie uit te voeren, zoals een product kopen, een brochure downloaden of een contact formulier invullen. De juiste call-to-action op het juiste moment en op de juiste plek zorgt ervoor dat jouw bezoekers de gestelde doelen behalen. Je moet hierbij niet alleen nadenken over de tekst, maar ook over het design en de locatie van de CTA, maar daar vertel ik een andere keer meer over.

    De teksten op je webshop hebben uiteindelijk maar één einddoel: conversie verhogen. En met een sterke call-to-action bereik je dat. Maar hoe maak je die sterke call-to-actions? Ik geef je vijf tips waarmee je succesvolle call-to-actions schrijft die echt converteren:

  • Een gebiedende wijs zet mensen direct aan tot actie en laat weinig ruimte over voor een andere mening, handeling of gedachte. Het is een retorisch middel dat je dwingt tot het formuleren van een simpele en heldere boodschap waardoor de lezer direct de handeling wil uitvoeren.

    Je kunt de gebiedende wijs nog meer kracht bijzetten door een voordeel erin te verwerken. Met oproepen als ‘Profiteer nu’, ‘Bespaar 50%’, ‘Grijp nu je kans’ zit je natuurlijk gebakken, maar denk ook eens aan woorden als ‘snel’, ‘eenvoudig’, ‘gemakkelijk’ en ‘vrijblijvend’. Allemaal woorden die wijzen op voordeel en je call-to-action nog aantrekkelijker maken.

  • We blijken irrationele denkers als het gaat om urgentie en dat hebben we te danken aan het Mere Urgency Effect. Als we moeten kiezen uit een taak (in dit geval een aankoop) die urgent lijkt of belangrijk is, zijn we geneigd om te kiezen voor de urgente aankoop, ook als de belangrijke aankoop meer op zal leveren. Dit komt door onze keuze-restrictie. Een aankoop kan urgent zijn omdat we maar weinig tijd hebben om er over na te denken en die beperking lijdt ertoe dat we alleen kritisch kijken naar het tijdsaspect van de aankoop. Dat betekent dat we zwichten voor de nieuwe jeans die alleen deze week in de aanbieding is en de aankoop van bijvoorbeeld het nieuwe bed nog even voor ons uit schuiven. Ook al levert het nieuwe bed ons goede nachten op, terwijl de nieuwe jeans alleen kan rekenen op een paar complimentjes.

    Laat de lezer dus merken dat tijd een factor is. Hoe urgenter de boodschap, hoe sneller lezers op de call-to-action klikken. Overdrijf hierbij niet. Call-to-actions als ‘bestel nu’, ‘download direct’ of ‘bestel voor (tijd)’ volstaan.

  • Website- en webshopbezoekers lezen maar een klein gedeel van een tekst. Gemiddeld gezien slecht 28%. Lezers scannen teksten en daarbij trekken een aantal dingen hun aandacht:

    • Kopjes
    • Vetgedrukte tekst
    • Benoem pluspunten
    • Bullet points
    • Links

    Omdat een link vaak al een andere kleur heeft en/of onderstreept is, valt een call-to-action in een link dus automatisch meer op. Geef in de call-to-action aan wat de lezer kan verwachten op de volgende pagina, zo maak je het scannen makkelijker. Schrijf een call-to-action die duidelijk zegt wat een lezer kan verwachten op de volgende pagina. Dat maakt de call-to-action aantrekkelijker om op te klikken, bijvoorbeeld: ‘Lees hoe we jouw gegevens veilig bewaren’. Je kunt een call-to-action natuurlijk ook in een lopende zin verwerken, bijvoorbeeld: ‘Heb je vragen over het schrijven van call-to-actions, Bel of mail ons en wij geven graag antwoord op jouw vragen!’

    En? Klopte jouw verwachting met de pagina waar ik naar gelinkte?

  • Een klant die voor het eerst op een webshop komt kent het doorloopproces niet, waardoor er altijd een angst is om ergens aan vast te zitten. Call-to-actions zoals ‘Bestel nu’ zijn dan net te direct. ‘In winkelwagen’ of ‘Meer info en prijzen’ zijn dan call-to-actions die een hogere conversie opleveren.

    Daarbij kan goed geformuleerde en zorgvuldig geplaatste micro-copy de conversie verhogen. Micro-copy is een korte zin, soms zelfs maar één woord op precies de juiste plek, die trefzeker is en elke weerstand wegneemt. Zo neemt micro-copy bijvoorbeeld direct elke twijfel weg bij het invullen van een formulier of geeft het in één oogopslag informatie over de bezorgkosten, door ‘gratis verzending’ te plaatsen tussen de prijs en de bestelknop. Het geeft vrijwel altijd antwoord op een mogelijke vraag en heeft daarom een grote impact als je het op de juiste manier inzet.

  • In verschillende fases van de klantreis zet je verschillende CTA’s (call-to-action) in. Onderzoekt de bezoeker jouw bedrijf en producten nog? Plaats dan een CTA voor het inschrijven op de nieuwsbrief zodat je ze kunt voorzien van informatie. Is je bezoeker al bijna je klant en staat hij of zij op het punt een offerte aan te vragen? Dan converteer je niet met de nieuwsbrief CTA, maar zet je natuurlijk een call-to-action in die oproept om vrijblijvend een offerte aan te vragen.

    Daarnaast is het, net als bij alle andere soorten content, van belang om de call-to-action consistent in te zetten. Daarmee wordt jouw roep tot actie het meest effectief. Zorg dus dat één van deze bovenstaande vier tips in elke CTA terugkomt en je bezoekers schrijven zich massaal in voor je nieuwsbrief, bestellen producten via je webshop of vragen offertes aan.

    Dus heb je hulp nodig bij het inzetten van effectieve call to actions? Je weet inmiddels wat je moet doen, toch? 😉

  • Content is ook een goede manier om beter vindbaar te zijn in de zoekmachines. Dit noemen we ook wel zoekmachine optimalisatie. Door Search Engine Optimization (SEO) toe te passen op jouw content, vergroot je de kans dat bezoekers via een organische weg op jouw website terecht komen.

  • Vergeet de regels voor goede SEO-teksten

    Schrijf een ijzersterke, overtuigende tekst. Gebruik daarbij zoveel woorden als je nodig hebt. Het belangrijkste is dat je aan de intentie van de zoeker voldoet. Dat kan dus ook betekenen dat je nauwelijks schrijft, en vooral afbeeldingen laat zien.

  • Het einddoel van SEO techniek is om websites en bedrijven hoger te laten ranken in zoekresultaten. Er zijn meerdere technieken die je kunt gebruiken voor SEO, zoals zoekwoordonderzoek, on-page SEO, off-page SEO, linkbuilding, meta tags, technische SEO en mobiele optimalisatie. Door de juiste technieken toe te passen, kunnen websites en bedrijven hoger ranken in zoekresultaten en dus meer verkeer naar hun website trekken en daardoor meer conversies realiseren.

  • Ik hoef je niet te vertellen dat er de afgelopen jaren veel veranderd is aan SEO (zoekmachineoptimalisatie). Lukraak zoekwoorden waarop je wilt scoren in je content verwerken heeft geen zin meer. Binnen het werkveld van SEO heeft on-page SEO te maken met de zaken die je op je eigen site aan kunt passen om betere resultaten in de zoekmachines te behalen.

  • Korte url’s hebben een klein voordeel ten opzichte van url’s met een lange structuur. Waarschijnlijk omdat ze ‘opgeruimder’ ogen. Maar ook in de zoekresultaten ziet een korte url er krachtiger uit.

    Daarom adviseren SEO-specialisten om je alles wat achter de .nl (of een andere TLD) komt zo kort mogelijk te houden in plaats van categorieën en lange omschrijvingen te gebruiken.

  • Hoewel korte url’s als doyoucopy.nl/tekstschrijver dus perfect zijn, moet je wel je belangrijkste zoekwoord in je url verwerken. Een zoekwoord dat ook terugkomt op de tekst van je pagina en in de kop van je artikel.

    Heb je 2 of 3 zoekwoorden, maak je url dan gerust iets langer.

  • Pardon? LSI-zoekwoorden? LSI staat voor ‘Latent Semantic Indexing Keywords’. Dit zijn zoekwoorden die samenhangen met het zoekwoord waar je op wilt ranken.

    Deze verwante zoekwoorden zie je vaak onder aan de zoekresultatenpagina in Google staan. Of boven aan de pagina als je klikt op ‘Afbeeldingen’. Door deze in je copy te verwerken, help je Google beter te begrijpen waar je tekst over gaat.

    Voorbeeld: zoek ik in Google op copywriter, dan vind ik onder aan de pagina deze gerelateerde zoekwoorden:

    Afbeelding

    Heb je Search Console geïnstalleerd op je website, dan vind je deze woorden ook terug als de zoekwoorden waar je pagina op gevonden wordt (maar die je niet in je content hebt verwerkt).

    Door deze gerelateerde zoekwoorden alsnog in je artikelen te verwerken, kun je een hogere positie krijgen en het aantal klikken op jouw content flink verhogen.

  • Langere artikelen ranken beter dan korte artikelen. De ideale lengte is volgens SEO-goeroe Brian Dean 1.890 woorden. (Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk: mijn best bekeken artikel in dit copyblog heeft 2.619 woorden.)

    Vergeet dus de verhalen over 300 woorden per pagina die optimaal zouden zijn. Uitgebreide artikelen zijn dé norm als je wilt scoren in de zoekmachines.

    Waarom doet langere content het beter? Precies, er zitten meer LSI-zoekwoorden in. Maar meer content betekent vaak ook meer antwoorden op de zoekvraag van de gebruiker.

    Een kleine nuance: sommige zoekvragen van gebruikers vragen juist om een kort en krachtig antwoord. Of om een infographic of een video.

  • De klikratio of CTR van je pagina’s is een grote rankingfactor. It’s huge. Seriously. Wordt er relatief meer op jouw titel geklikt dan op een resultaat dat boven je in de zoekresultaten staat? Dan stijg je automatisch in de ranking.

    Zie de titels van je pagina’s en artikelen daarom als mini-advertenties die de aandacht van de gebruiker moeten trekken.

    5 korte SEO-tips om de CTR van je titels te verbeteren:

    • Voeg getallen toe (die breken het woordbeeld en trekken zo de aandacht).
    • Zet er een toelichting tussen haakjes voor of achter [op deze manier].
    • Verwerk magische woorden (of power words) je meta title en je meta description.
    • Maak je zoekresultaat actueel en relevant door woorden te gebruiken waar je doelgroep op zoek (zoekwoorden-onderzoek) of door bijvoorbeeld een jaartal toe te voegen.
    • Voeg symbolen toe als een vinkje (√) of een ®-teken om ze op te laten vallen. Kijk maar eens wat ik voor de homepage van doyoucopy.nl heb gedaan 😉

  • Externe links vanaf jouw site zijn een rankingfactor bij het optimaliseren van je website. Dat is uitgebreid onderzocht.

    Wees dus niet bang om externe links in jouw artikelen aan te leggen. Je doel zou moeten zijn om elk artikel minimaal 2 links naar websites met veel autoriteit mee te geven.

    Je verbindt jouw artikel met de rest van het internet en je helpt er je bezoekers mee. Google beloont je met een plusje in de ranglijst.

    Dit werkt vooral goed als je website al een tijdje meegaat. Bij een startende website zou je je vooral moeten focussen op de goede content.

  • Met deze eenvoudige SEO-techniek is het heel makkelijk scoren. Elk artikel dat je aan je website toevoegt, geef je 2 tot 5 interne links mee naar pagina’s die moeten scoren in Google.

    Het is de kunst om deze links niet naar willekeurige pagina’s te maken, maar met een bepaalde strategie in gedachten.

    Zo kun je de pagina’s die het hoogst moeten scoren een boost geven in de zoekresultaten. Dit kan het verschil maken tussen pagina 2 of pagina 1 in Google.

  • Een snelle site wordt steeds belangrijker. Zorg ervoor dat je site zo snel mogelijk is. Een ‘quick win’ is meestal de hosting. Goedkope hosting? Een langzame site. Kwaliteitshosting? Een snelle site.

    Daarom heb ik een tijdje geleden gekozen voor Savvii, specialisten in WordPress-websites. Je betaalt wat meer, maar je site wordt er een stuk sneller door. Dat kan een belangrijk verschil maken bij de concurrentie in de ranglijsten van Google én bij de conversie op je website.

    Tip: als je hosting al op orde is, kun je deze 3 eenvoudige manier om je website sneller te maken proberen.

  • Video’s, grafieken, afbeeldingen, lijstjes, streamers. Het helpt allemaal om je gebruikers langer geïnteresseerd en langer op je website te houden. Daarmee is het een belangrijke SEO-tip. Google houdt ervan als mensen de content op je site zo goed vinden dat ze blijven ‘plakken’.

  • Search Engine Optimization (SEO) is een van de meest doeltreffende manieren waarop bedrijven hun online zichtbaarheid en vindbaarheid organisch kunnen verbeteren. SEO technieken helpen websites en bedrijven hoger in de zoekmachines te verschijnen op bijvoorbeeld Google. Zo krijgen websites en bedrijven meer verkeer naar hun website, wat kan leiden tot meer conversies. In deze vragenlijst zullen we alles onder handen nemen over SEO technieken, waarom ze zo essentieel zijn, hoe je ermee kunt werken, en hoe je er meer verkeer mee kunt krijgen op je website.

  • Search Engine Optimization (SEO) is een arsenaal aan technieken die bedrijven gebruiken om hun online zichtbaarheid en vindbaarheid te vergroten binnen zoekmachines, zoals Google, Bing en Yahoo. SEO technieken helpen websitebeheerders en bedrijven om hoger te positioneren binnen zoekresultaten en dus meer verkeer te krijgen. Door de juiste technieken te hanteren, kunnen bedrijven meer bezoekers naar hun website trekken, wat kan leiden tot meer conversies.

  • De essentie van goede SEO techniek voor de online zichtbaarheid en vindbaarheid van een website is niet te miskennen. Door de juiste SEO technieken te benutten, kunnen bedrijven meer bezoekers naar hun website trekken, wat kan leiden tot meer conversies. Een goede SEO-strategie kan ook leiden tot een hogere ranking in zoekresultaten, wat leidt tot meer bezoekers en dus meer conversies.

  • Om een doeltreffend SEO-strategie te kunnen toepassen, is het essentieel dat je kennis hebt van alle elementen van SEO techniek. Er zijn meerdere technieken die je kunt toepassen in je SEO strategie, zoals keyword research, on-page SEO, off-page SEO, linkbuilding, meta tags, technische SEO en mobiele optimalisatie. Elke techniek heeft zijn eigen voordelen en heeft een verschillende invloed op je SEO strategie. Door de correcte technieken toe te passen, kun je je SEO strategie optimaliseren voor meer verkeer en conversies.

  • Een goede SEO-strategie kan leiden tot meer verkeer op je website. Door de juiste technieken te hanteren kun je je website beter vindbaar maken. Om dit goed uit te voeren heb je veel expertise en tijd nodig.

    Daarom kiezen bedrijven er vaak voor om SEO uit te besteden aan online marketing bedrijven.

  • thEagle is een online marketing bureau die jouw bedrijf kan helpen met het verhogen van je online vindbaarheid. Gebaseerd op een analyse van de huidige situatie van jouw bedrijf maakt thEagle een online marketing strategie die het best bij je past.

    SEO is een van de onderdelen waar Tools2Grow gespecialiseerd in is. Tools2Grow heeft al meerdere bedrijven succesvol geholpen met het verbeteren van de online vindbaarheid door middel van het correct toepassen van SEO

  • De gouden tip om SEO zoekwoorden te vinden

    • Maak het woord niet helemaal af en kijk welke ideeën er tevoorschijn komen.
    • Typ één woord en vervolgens een spatie om te zien welke meest gebruikte combinaties er zijn.
    • Bij zoekwoorden met hele hoge volumes volg je gewoon het alfabet bij het tweede woord.

  • De meta keywords-tag is een van de metatags in de paginabron van een website. Met de meta keywords-tag geef je aan wat de belangrijkste onderwerpen van de webpagina zijn. Deze tag werd nogal misbruikt door deze vol te proppen met zoektermen en door er zelfs woorden in te plaatsen die niet voorkwamen op de pagina zelf.

  • Tip 3: houd de juiste lengte aan voor je SEO-tekst.

    Hanteer de volgende richtlijnen: Tekst bovenaan categoriepagina's: 50-150 woorden. Tekst onderaan categoriepagina's: 300-1000 woorden. Of de tekst 300 of 1000 woorden lang moet zijn is afhankelijk van de categorie waarvoor je de tekst schrijft.

  • Maak de titel niet langer dan 55 tot 60 tekens.

    De lengte van de SEO-titel in Google is niet beperkt tot een aantal tekens, maar tot een bepaalde breedte van de titel. Over het algemeen geldt dat er ongeveer 55 tot 60 tekens in passen.

  • Wat is SEO autoriteit?

    Autoriteit in relatie tot SEO staat voor het vertrouwen dat een domein, een website of een weblink heeft. Hierbij gaat het om 'vertrouwen' volgens het zoekalgoritme zoals Google hier gebruik van maakt om de ranking in de zoekresultaten te bepalen.

  • Waarom is Autoriteit belangrijk?

    Het is een belangrijke ranking factor om de meest betrouwbare site te vinden. Dus als jij een lage autoriteit hebt en jouw concurrentie heeft een relatief hoge autoriteit wordt het moeilijk om hoger te ranken. Het is niet onmogelijk, maar je zult een hoop extra werk moeten verrichten om kans te maken.

  • Wat is een goede Authority score?

    De score wordt uitgedrukt in een score van 0 tot 100. Hoe hoger je score, hoe hoger je domein autoriteit. Goed om te weten: een score van 30 is zeker niet slecht. Alleen websites zoals Instagram, Facebook en YouTube hebben een score boven de 90.

  • Hoe meet je autoriteit?

    Hoe meet je autoriteit? Voor het meten van autoriteit bestaan diverse SEO tools, bijvoorbeeld: Ahrefs, SEMrush of Majestic. Deze tools geven de mate van autoriteit een bepaalde score. Uiteraard is het handig om deze score voor je website te bekijken, maar onthoud wel dat autoriteitscores relatief zijn.

  • Wat is een goede Domain Authority

    Wat een goede Domain Authority is, is enigszins afhankelijk van de branche. Hoe meer online concurrentie er is hoe hoger de gemiddelde DA is waar je tegen moet opboksen. Maar over het algemeen wordt een Domain Authority tussen 30 en 50 gezien als gemiddeld. Tussen 50 en 60 is goed

  • Wat is domein autoriteit?

    Mogelijk heb je weleens van de term “domein autoriteit gehoord”. Wanneer je een autoriteit bent, dan ben je toonaangevend binnen jouw branche en heb je aanzien. Dit wil je natuurlijk ook bereiken met je website. In dit artikel geef ik je zes tips om je autoriteit te verhogen.

    Domein autoriteit – ook wel Domain Authorithy genoemd – is een zeer belangrijke factor binnen zoekmachine optimalisatie en geeft aan hoe betrouwbaar Google jouw website vindt. De autoriteit wordt weergegeven met een cijfer tussen 0 en 100. Hoe hoger de score, des te beter scoor je in de Google zoekresultaten. Naast de domein autoriteit is er ook de pagina autoriteit of Page Authority. Dit is een individuele score per pagina.

    Het liefst zien we voor de Domain Authority een score van 25 of hoger en een Page Authority van 30 of hoger. Maar hoe verbeter je jouw scores? Ik geef je een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

  • Met deze 6 tips verbeter jij jouw domein autoriteit

    Natuurlijk willen we allemaal een hoge domein autoriteit-score behalen, maar een score van 100 is voor de meeste bedrijven niet realistisch. Bovendien is het vooral belangrijk om te kijken naar hoe jouw website scoort ten opzichte van de concurrentie. Echter, ik wil je wel zes tips meegeven om jouw domein autoriteit te verhogen:

  • Zorg ervoor dat je website SEO-technisch in orde is

    Mobielvriendelijk, XML-sitemap, laadsnelheid; het zijn enkele factoren die van invloed zijn op de domein autoriteit. Een website die SEO-technisch goed in orde is, draagt bij aan een goede score.

  • Werk aan een goed backlinkprofiel

    Een goed backlink-profiel bevat links van andere websites, die onder meer betrouwbaar en een autoriteit zijn en passen bij jouw branche. Met een goede linkbuilding-strategie kun je werken aan een goed backlinkprofiel.

    In het blog besteed ik onder andere aandacht aan de essentie van het schrijven van goede content. Goede content zorgt ervoor dat andere websites gaan linken naar jouw website. Ook genereert het aandacht op social media. Hierdoor krijg je meer verkeer naar je website en dat is gunstig voor je domein autoriteit.

    Regelmatig stellen onze klanten de vraag hoe zij linkbuilding het beste aan kunnen pakken. Daarom in dit artikel de do’s en don’ts wat betreft linkbuilding.

    De do’s wat betreft linkbuilding

    • Kies voor relevante websites die in relatie staan met uw eigen branche.
    • Domein age: hoe ouder het domein, hoe beter.
    • Zorg voor een natuurlijk patroon qua linkbuilding; veel nieuwe links in een korte tijd is niet goed voor uw backlink-profiel.
    • Plaats niet alleen links naar uw homepage, maar ook naar andere pagina’s van de website.
    • Wissel de zoektermen in de anchor tekst (de tekst waarachter de link staat) af.
    • Pagerank van het domein: hoe hoger, hoe beter.

    De don’ts voor linkbuilding

    • Het ruilen van links; plaatst u een link naar mijn website, dan doe ik dat ook.
    • Links naar of van onbetrouwbare websites.
    • Betalen voor links die de PageRank doorgeven.
    • Websites maken die als enige doel hebben om links uit te wisselen.
    • Ineens heel veel nieuwe links in een korte tijd realiseren.

    De basis voor linkbuilding is het maken van goede content. Zijn de artikelen van goede kwaliteit, dan gaan andere websites hier vanzelf naar linken. Ook kunt u natuurlijk zelf actief werken aan linkbuilding door bijvoorbeeld gastblogs te schrijven voor andere websites (met de do’s en don’ts in uw achterhoofd).

    Het misbruiken van linkbuilding wordt door Google zwaar bestraft, waarbij uw website zelfs volledig uit Google verdwijnt. Zorg daarom dat u zich goed laat adviseren wat betreft linkbuilding en ga in zee met een betrouwbaar online marketing bureau.

  • Populair op Google

    Wordt er veel op jouw bedrijf gezocht? Hebben jouw blogartikelen aantrekkingskracht, waardoor bezoekers vaker doorklikken? Dan merkt Google dit op. Google gaat jouw website beter ranken en zien als een belangrijke bron.

  • Zorg voor een sterke interne linkstructuur

    Creëer een ‘spinnenweb’ op je eigen website; verwijs in je content naar andere pagina’s op je website. Zijn onderwerpen aan elkaar gelinkt, zorg er dan voor dat de bezoeker doorgestuurd wordt. Door een goede interne linkstructuur wordt het eenvoudiger voor de bezoeker. Bovendien houdt Google hier ook van.

  • On-site optimalisatie

    Natuurlijk moet ook je eigen website goed in orde zijn:

    • Goede, aantrekkelijke internet titels en meta descriptions
    • Nette URL’s
    • Voldoende content per pagina, ook voorzien van koppen en subkoppen
    • ALT verwerkt

  • Blijf werken aan goede content

    Kwalitatief goede content zorgt voor meer bezoekers naar je website en dat vindt ook Google belangrijk. Heb je moeite met het schrijven van goede content? Op de website van de Ondernemershoeve heb ik een blog staan met zeven manieren om je doelgroep te verrassen met goede content.

    Ga niet overhaast te werk. Rome is niet in een dag gebouwd en dat geldt ook voor SEO. Zorg voor relevantie en een lange adem. Dan werk je gestructureerd aan je autoriteit. Wil je weten wat jouw score op dit moment is? Surf dan naar de Domain Authority-checker van Moz.

  • Hoe verhoog ik mijn domein autoriteit?

    Ondernemers evalueren graag de prestaties. En dit is de juiste aanpak. Als je niet kunt meten, matchen, analyseren en berekenen hoe effectief je bedrijfsinspanningen zijn, zul je nooit weten hoe je ze in de toekomst kunt verbeteren. Daarom is het logisch dat er verschillende mogelijkheden zijn om een website in search te beoordelen.

    U hebt waarschijnlijk gelezen dat het verhogen van de domein autoriteit kan helpen om uw site te verhogen in de uitgifte van Google en het natuurlijke verkeer te stimuleren. Hoewel het zichzelf nooit zal beschadigen, moet het niet je hoofddoel zijn.

    Het doel moet zijn wat leidt tot een verhoging van de waardering – kwalitatieve feedback van gezaghebbende sites.

  • Wat is Domein Autoriteit?

    De domein autoriteit is een indicator die kan worden geleerd met behulp van zoek optimalisatie tools. Het toont het relatieve prestige van site backlinks in vergelijking met alle andere sites in de index.

    Domein autoriteit is grotendeels gebaseerd op twee componenten, namelijk:

    Leeftijd en vertrouwen. Oudere domeinen met inhoud van hoge kwaliteit worden meestal hoger gerangschikt. Nieuwe domeinen moeten eerst een reputatie verdienen. Gedeeltelijk – direct door leeftijd, maar vooral door inhoud: goede inhoud en feedback van hoge kwaliteit.

    Populariteit. De belangrijkste factoren die dit bepalen:

    • Backlinks: hoe meer en hoe kwalitatiever ze zijn, hoe beter;
    • Het aantal unieke verwijzende domeinen: hoe meer domeinen naar u verwijzen, hoe meer mensen over u te weten komen, waardoor uw populariteit toeneemt.

    Bijna elke serieuze SEO-tool heeft deze indicator, hoewel hij op verschillende manieren kan worden genoemd en berekend. Het is belangrijk te beseffen dat een logaritmische schaal wordt gebruikt om de domeinrating te schatten. Dit betekent dat het verhogen van de rating van 69 naar 70 veel moeilijker is dan van 9 naar 10.

    Om het beter te begrijpen, stel je dit voor als een analogie van de rang in een videospel. Je kunt beginnen als “beginner” en in een paar uur de “ervaren” badge halen. Maar naar het volgende niveau gaan kan maanden duren, en alleen de meest ijverige spelers zullen ooit de titel “meester” halen. Bovendien betekent de logaritmische schaal dat een site met DR 20 ongeveer twee keer zo “gezaghebbend” is als een site met DR 10.

  • De algemene classificatie van beoordelingen is:

    Populariteit. De belangrijkste factoren die dit bepalen:

    • tot 30 – laag;
    • van 30 tot 40 – onder het gemiddelde;
    • 40 tot 50 – gemiddeld;
    • 50 tot 60 is goed;
    • van 60 tot 70 – zeer goed;
    • boven de 80 is uitstekend.

    Maar verwar de domein autoriteit en de specifieke webpagina autoriteit niet, want er is een klein verschil tussen hen. De eerste toont de rating van de site en subdomeinen. De tweede geeft de rating van individuele webpagina’s weer.

  • Waarom zou ik geven om Domein Autoriteit?

    Dit helpt de site zich beter te ontwikkelen en beschermt hem tegen sommige acties van concurrenten. Hoe ouder en betrouwbaarder het domein, hoe beter in alle plannen. Als hij natuurlijk niet onder de sancties van zoekmachines valt.

    Bedenk twee geweldige toepassingsscenario’s om de mogelijkheden van domein autoriteit het beste te benutten voor uw SEO succes.

  • Benchmarking met uw concurrenten

    Als de domein autoriteit van uw website hoger is dan die van uw concurrenten, dan is uw site sterker in referentie populariteit.

    Het vergelijken van uw domeinrating met de websites van uw tegenstanders kan u vertellen wie van u zich beter voelt in de markt. Als zij het beter doen, wil je misschien hun referentieprofiel analyseren om kansen te vinden die niet gerealiseerd zijn.

  • Voorbereidende analyse van het referentievermogen

    Voor Google is de kracht van de verwijzende pagina belangrijker dan de kracht van het hele domein. Toch zijn pagina’s op high-profile domeinen meestal sterker dan op low-profile sites.

    Maar je moet de kwaliteit van de website niet alleen beoordelen aan de hand van de domein autoriteit. Er moet ook rekening worden gehouden met deze belangrijke punten:

    • Heeft het hoogwaardige backlinks?
    • Heeft het veel pagina’s? (meestal minder – beter)
    • Verwijst het naar veel websites? (nogmaals, hoe kleiner, hoe meestal beter)
    • Is er inhoud van hoge kwaliteit op gepubliceerd?
    • Hoe groot is de kans dat het over zes maanden nog bestaat? Over een jaar? Vijf jaar?
    • Krijgt het organisch verkeer? Hoeveel komt het onderwerp ervan overeen met het onderwerp van uw site?

  • Hoe wordt Domain Authority berekend?

    Slimme marketing specialisten kijken vaak door en ontwikkelen de DA van de website om verschillende en upgrade van de rating op de pagina’s van zoekmachines te bereiken. Bovendien, ze kijken DA op de internet site van de concurrenten om op te merken hoe het redelijker is om het te gebruiken.

    Moz gebruikt meer dan 40 afzonderlijke factoren om Domain authority te berekenen. De belangrijkste daarvan zijn:

    • MozRank is het aantal sites dat naar een webpagina verwijst.
    • Reference Profile – bevat interne en externe webpagina links.
    • Root Domains is het aantal unieke callbacks. Stel dat de pagina 100 links ontvangt van één site. Moz zal dit behandelen als 1 root domain. Daarom is het belangrijk om backlinks van verschillende sites te krijgen.
    • MozTrust – vertrouwen van sites die naar een webpagina linken.
    • Site structuur en gebruiksvriendelijkheid – om een hoge DA score te behalen, moet de site geschikt zijn om gescand te worden door zoekmachines. En een hoge gebruikerservaring bieden aan bezoekers.

    Meer nog, de domein autoriteit is net zo variabel en onbegrijpelijk als de hiërarchie in zoekmachines. Vele factoren bepalen de autoriteit van een website in een bepaald domein. Een van de belangrijkste factoren die de beoordeling beïnvloeden is echter het vermogen van de site om feedback te verzamelen via het internet.

  • Hoe kunt u uw Domain Authority Score verhogen?

    Als je eenmaal begrijpt wat de domain authority en een pagina zijn, is de volgende logische stap om uit te zoeken hoe je ze kunt verbeteren. Helaas is er geen magische optimalisatieknop die de waardering van uw pagina zal verhogen. Een van de belangrijkste factoren die de siterating beïnvloeden is het aantal links naar een pagina of domein. Verder zijn ook de kwaliteit en de verscheidenheid van de sites die naar uw pagina linken van invloed op de rating.

    Hier zijn een paar manieren om de Domain authority van de site te verhogen:

  • Krijg feedback van hoge kwaliteit van officiële sites

    Studies tonen aan dat 55% van de sites geen grote hoeveelheden organisch verkeer ontvangen omdat ze geen omgekeerde kwalitatieve links hebben. Backlinks van hoge kwaliteit op de site kunnen worden aangetrokken met behulp van de service PRNEWS.io. Krijg hoogwaardige feedback van officiële sites. Studies tonen aan dat 55% van de sites geen grote hoeveelheden organisch verkeer ontvangen omdat ze geen omgekeerde kwalitatieve links hebben. Hoge kwaliteit wenken op de site kan worden aangetrokken met behulp van de service.

  • Creëer aantrekkelijke inhoud die je wilt delen

    Als gebruikers je berichten nuttig vinden, zullen ze ze gaan delen. Dit vergroot de kans op het ontvangen van backlinks van gerenommeerde sites. Je kunt meerdere soorten inhoud maken: artikelen, gidsen, video’s, infographics, podcasts en meer.

  • Site audit en slechte links verwijderen

    Het hebben van inkomende links van lage kwaliteit kan de site meer kwaad dan goed doen. Links van spamsites kunnen de autoriteit van de site verminderen en zelfs een ban door Google opleveren. Om dit te voorkomen moet u uw site controleren op links van lage kwaliteit en deze verwijderen. U kunt Search Console gebruiken om deze links te desavoueren of te negeren. Daardoor zal Google er geen rekening mee houden bij het indexeren.

  • Optimaliseer de samenstelling van uw site en de vaardigheid van de gebruiker

    Zoekmachines kunnen de pagina’s met de juiste sitestructuur gemakkelijk scannen en indexeren in de zoekresultaten. Hiervoor moet u een sitemap maken. Deze bevat alle belangrijke pagina’s van de internetbron en helpt zoekrobots er doorheen te bewegen. Wat betreft het verbeteren van de gebruikersvaardigheden, kunt u beginnen met het optimaliseren van de site voor mobiele apparaten. Vervolgens moet u een SSL-certificaat verkrijgen en de site overzetten naar HTTPS.

  • Verhoog interne links

    Ze maken het ook gemakkelijker voor zoekrobots om de site te scannen. Ook kunt u er referentiegewicht mee overbrengen van de ene pagina van de site naar de andere.

  • Verhoog de downloadsnelheid van uw site

    Ze maken het ook gemakkelijker voor zoekrobots om de site te scannen. Ook kunt u er referentiegewicht mee overbrengen van de ene pagina van de site naar de andere.

  • Uitbreiding aanwezigheid sociale media

    Als we het hebben over reposts op sociale netwerken, dan zal activiteit op sociale netwerken, vooral op Facebook, Twitter en Google +, hoogstwaarschijnlijk een positieve invloed hebben op de autoriteit van uw domein. Als mensen uw artikelen delen en erover praten, beschouwt Google dat als een blijk van vertrouwen. U kunt uw aanwezigheid op sociale media helpen versterken door het publiceren van artikelen gemakkelijker te maken. Voeg de knoppen Like, Tweet en + 1 toe bovenaan het artikel, gebruik een plugin voor sociale uitwisseling, zoals Flare op uw WordPress-blog, of een plugin, zoals Inline Tweet Sharer, om het mensen gemakkelijker te maken u te citeren op Twitter.

  • Verhoog het aantal koppelbare items op uw site:

    Linkable assets zijn pagina’s op uw site die naar andere websites kunnen worden gelinkt. Denk hierbij aan blogberichten, infographics, afbeeldingen, etc. Hoe meer linkable assets je hebt, hoe meer mogelijkheden je hebt om de autoriteit van je site te verhogen. Een manier om het aantal linkbare elementen op uw site te verhogen is meer inhoud van hoge kwaliteit te publiceren. Dit kunnen blogberichten, infographics, video’s, enz. zijn. Hoe meer inhoud van hoge kwaliteit u heeft, hoe groter de kans dat andere websites ernaar linken.

  • Hoe controleer je de domein autoriteit?

    Laten we eens kijken naar een paar tools om de DA van je site te controleren:

    • U kunt Moz Link Explorer toepassen om de domein autoriteit van elke site te controleren. Het geeft bovendien informatie over het aantal unieke backlinks, worteldomeinen en trefwoorden waarmee het domein is gerangschikt.
    • Ahrefs. Het is een van de top SEO tools. Het biedt ook een middel om de domein autoriteit te controleren, die kan worden gebruikt om de DA van de site te evalueren. In Ahrefs wordt dit cijfer een domain rating genoemd. Merk op dat deze tool zijn DA-algoritme gebruikt.
    • SEMrush. Een populaire tool onder SEO specialisten. Het geeft ook informatie over de autoriteit van het domein van de site. Ga voor meer informatie naar “Backlash Analytics in SEMrush”. Op het tabblad Overzicht kunt u de Authority Rating (Domein Autoriteit) bekijken.

    Je moet voortdurend on-site werken, ontwikkelen, verbeteren, betere inhoud geven en overal verspreiden. Domein autoriteit herstellen kost tijd. Ontwikkel een langetermijnstrategie en gebruik de tips die we in deze gids hebben aangehaald om de DA-score van uw site te verhogen.

  • Industrie-experts over Domain Authority

    Wile domain authority can be useful as a general indicator of a website’s online reputation, it’s important to keep in mind that domain authority scores are calculated by third-party companies such as Moz or Ahrefs(Domain Rating) and these calculations are just an estimation of how Google would calculate online reputation.

    Maar de algoritmen van Google zijn veel ingewikkelder dan deze berekeningen en bovendien heeft Google veel meer gegevens om mee te werken, zoals verkeer, sociale signalen en gebruikerservaringssignalen.

    Dus terwijl domain authority je een goed idee kan geven van hoe sterk de online reputatie van een website is, moet het niet gebruikt worden als de enige metriek voor SEO succes.

  • Industrie-experts over Domain Authority

    Yaşar Dilbaz

    Wile domain authority can be useful as a general indicator of a website’s online reputation, it’s important to keep in mind that domain authority scores are calculated by third-party companies such as Moz or Ahrefs(Domain Rating) and these calculations are just an estimation of how Google would calculate online reputation.

    Maar de algoritmen van Google zijn veel ingewikkelder dan deze berekeningen en bovendien heeft Google veel meer gegevens om mee te werken, zoals verkeer, sociale signalen en gebruikerservaringssignalen.

    Dus terwijl domain authority je een goed idee kan geven van hoe sterk de online reputatie van een website is, moet het niet gebruikt worden als de enige metriek voor SEO succes.

    Maar, je kunt je domein autoriteit met enige inspanning op het gebied van online reputatieopbouw en backlinkbuilding op een gezonde manier verhogen.

    Om een meer specifiek antwoord te geven Ik zou voorstellen om uw gegevens en ervaring te gebruiken om online media-aandacht te krijgen. Bijvoorbeeld, als u een HVAC dienstverlener bent, kunt u de vragen die u van uw klanten krijgt en ook uw antwoorden opslaan. Na een paar maanden van dit te doen, zou je waardevolle gegevens die u kunt delen met de wereld. U kunt uw gegevens omzetten in infographics of datarapporten om media-aandacht te verdienen. Om deze strategie nog meer kracht bij te zetten kun je een persbericht publiceren om extra aandacht te krijgen.

  • Hoe verhoog ik mijn domein autoriteit?

    Shawn Harris

    Focus op Off-Page SEO

    De beste manier om je domein autoriteit te verhogen is door off-page SEO te doen en meer specifiek handmatige outreaches om backlinks te krijgen van grote media sites. Backlinks zijn nuttig bij het drastisch verbeteren van de DR van uw site. Een van de meest cruciale statistieken is uw linkprofiel. De DA van een website is hoger als het linkprofiel gezond en overzichtelijk is. Off-Page SEO verwijst naar de praktijk van het verbeteren van uw linkprofiel door gebruik te maken van methoden om kwaliteitsverbindingen te verdienen die uiteindelijk uw rankings zullen verhogen.

    Focus op Link Building

    De autoriteit van uw website kan worden versterkt door de strategische toevoeging van links naar andere relevante websites. Dit kan zelfstandig of met behulp van een linkbuilding service. Verwerf gerenommeerde links van sites die zich in een vergelijkbare niche bevinden. Dit is waar dingen complex worden, en het is ook een van de moeilijkste aspecten van SEO. Terwijl meer geavanceerde SEO’s weinig moeite hebben met het begrijpen en implementeren van complexe link-building strategieën, hebben beginners soms moeite met het begrijpen van het onderwerp.

  • Ellen Cibula

    Er zijn veel manieren waarop u uw domein autoriteit kunt verhogen. Hier zijn enkele tips en trucs om u op weg te helpen:

    • Bouw een sterke en consistente website. Dit is een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om uw domein autoriteit te verhogen. Zorg ervoor dat al uw inhoud van hoge kwaliteit en relevant is, en houd uw website up-to-date met nieuwe informatie.
    • Participeren in online gemeenschappen en forums. Deelnemen aan online communities en forums helpt u relaties op te bouwen met andere website-eigenaren en experts, die uw site vervolgens kunnen aanbevelen aan hun volgers.
    • Schrijf kwaliteitsinhoud. Kwalitatieve inhoud is de sleutel tot het verhogen van je domein autoriteit, dus zorg ervoor dat al je inhoud origineel en goed geschreven is.
    • Submit uw site aan zoekmachine ranking algoritmes. Moz heeft een geweldige tool waarmee u uw website gratis kunt indienen en kunt zien hoe hij scoort bij verschillende zoekmachines.

    Dit zal u helpen eventuele verbeterpunten te identificeren en ervoor zorgen dat u uw klanten de best mogelijke service biedt.

  • Toby Dao

    Domain authority is een van de belangrijkste SEO-factoren voor uw website. Het is een maatstaf voor hoe sterk je backlink profiel is. Domain authority wordt bepaald door te kijken naar de links van een site van hoge kwaliteit domeinen. Dus, wat kunt u doen om uw domain authority te verhogen? De eerste stap is om te identificeren welke gebieden van uw website verbetering nodig hebben. Kijk naar de bronnen van links die naar uw pagina linken, en kijk waar die links vandaan komen. Komen ze van gezaghebbende websites of van blogs van lage kwaliteit? Zodra u de bron links die problematisch zijn heeft geïdentificeerd, kunt u beginnen te werken aan de verbetering ervan.

    Er zijn verschillende andere strategieën die u kunt gebruiken om de domein autoriteit te verbeteren:

    • Deelnemen aan industrie-gerelateerde forums en gemeenschappen – Dit zijn geweldige bronnen van verdiende links, omdat ze vaak worden bezocht door mensen met dezelfde interesses.
    • Het aanbieden van kortingen of gratis producten – Dit zal de aandacht trekken van mensen die misschien over uw product of site willen schrijven of er hoog voor willen scoren, wat resulteert in extra backlinks en verhoogde domain authority scores.
    • Het creëren van kwalitatieve inhoud – Artikelen van hoge kwaliteit trekken niet alleen meer verkeer aan, maar verhogen ook de domain Authority score van een site, omdat bezoekers sites met deskundige informatie meer vertrouwen dan sites met generieke inhoud.

  • Troy Portillo

    Iedereen weet dat het verkrijgen van veel backlinks met een hoge autoriteit en het publiceren van inhoud die viraal gaat goede manieren zijn om uw domein autoriteit te verhogen, maar veel mensen verwaarlozen meer fundamentele overwegingen van website structuur en interne links, vooral na de eerste opbouwfase. Een goed functionerende, goed ontworpen website zonder overbodige links of pagina’s, en een structuur waarin uw belangrijkste inhoud centraal staat, zijn essentiële manieren om uw domein autoriteit te verhogen.

  • John Frigo

    Zo eerst in termen van domein autoriteit, dit kan een van de twee dingen zijn, ten eerste is het een score ontwikkeld door de SEO Tool Moz om websites te rangschikken. MOZ controleert het algoritme van Google niet en hoewel het een nuttig hulpmiddel is, is het belangrijk erop te wijzen dat dit in feite de mening van één hulpmiddel is over hoe uw site in Google scoort, het is niet echt een nauwkeurige metriek. Ik zou ook willen toevoegen dat veel mensen de algemene term Domain Authority gebruiken, niet met betrekking tot de MOZ-score, maar gewoon in het algemeen gesproken over hoe krachtig een domein is. Ik zou ook nog een opmerking willen toevoegen over domein autoriteit vs pagina autoriteit, domein autoriteit is in feite hoe krachtig uw website of domein is als geheel waar als pagina autoriteit is hoe krachtig een pagina is. Hoewel er enige correlatie kan zijn, kunt u een pagina hebben met een zeer hoge pagina-autoriteit op een site die geen zeer sterke domein autoriteit heeft.

    Het verhogen van uw domein autoriteit kan op een aantal manieren, maar het komt in principe neer op het maken van een gebruiksvriendelijke website met waardevolle inhoud en het volgen van een aantal fundamentele best practices op het gebied van technische SEO, samen met het bouwen van een sterke backlink profiel, hoewel Google onlangs heeft gezegd na verloop van tijd als hun algoritmen meer geavanceerde backlinks gaan worden steeds minder belangrijk. Enkele tips voor het verkrijgen van een sterkere domein autoriteit zijn het creëren van kwaliteit inhoud, het bouwen van meer backlinks en hoge da backlinks, het genereren van inhoud rond de vragen of zoektermen van uw publiek, en het creëren van deelbare inhoud evenals het proberen om uw inhoud te verspreiden over het web.

  • De 10 beste gratis SEO tools

    • SEO Minion (Chrome extensie)
    • SEO Peek (Chrome extensie)
    • Google Pagespeed Insights (paginasnelheid)
    • Google Search Console (officiële Google tool)
    • Yoast (SEO plugin voor Wordpress)
    • Rank Math (SEO plugin voor Wordpress)
    • Robots Exclusion Checker (Chrome extensie)
    • Google My Business (local SEO)

  • Overzicht van de meest gebruikte en betere SEO tools.

    Majestic. GWMT / Google Search Console. Bing webmaster tools. Moz.

  • Gebruik de Google Markup Helper voor gestructureerde gegevens

    https://www.google.com/webmasters/markup-helper/u/0/

  • https://answerthepublic.com/

  • https://xmind.app/

  • Wil je meer resultaat met je website? Dan heb je sterke SEO-teksten nodig. Dat zijn teksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines.

    Met SEO-teksten kom je hoog in Google op de zoekwoorden die voor jou van belang zijn. Zo trek je meer bezoekers naar je website én haal je meer klanten binnen.

    Maar is dat niet ontzettend lastig, goede SEO-teksten schrijven? Nee hoor, dat valt best mee.

  • Mensen gebruiken allerlei verschillende zoekopdrachten in Google. Bijvoorbeeld “yogaschool Amsterdam Noord”.

    Heb jij een sterke SEO-tekst geschreven voor je website die helemaal gericht is op precies die zoekopdracht? Dan maak je goede kans om hoog in Google te komen. Dat levert je direct nieuwe bezoekers en klanten op.

    Maar hoe weet je nu welke zoekwoorden je precies moet gebruiken voor je SEO-teksten?

    Daar kom je achter met een zoekwoordenonderzoek. Zo breng je de meest gunstige zoekwoorden in kaart met de hoogste kans op succes voor je website.

  • Let op: een zoekwoord kan bestaan uit 1 woord, maar ook uit meerdere woorden. ‘Yoga’ is dus een zoekwoord, maar ‘beste yogaoefeningen voor thuis’ is net zo goed een zoekwoord.

    Wat dat betreft zou ‘zoekopdrachten’ of ‘zoektermen’ eigenlijk een betere benaming zijn. Maar in de SEO-wereld is het gebruikelijk om te spreken van ‘zoekwoorden’, dus daar sluit ik me in dit artikel bij aan.

  • Longtail zoekwoorden: de sleutel tot succes

    Zoekwoorden die specifiek zijn en uit meerdere woorden bestaan, zijn vaak het meest interessant. Dit noemen we longtail zoekwoorden.

    Doen we zoekwoordenonderzoek voor onze yogaschool in Amsterdam, dan zouden we deze 2 zoekwoorden kunnen tegenkomen: Yoga & Yoga School Amsterdam Noord

    Afbeelding

    Het algemene zoekwoord ‘yoga’ lijkt op het eerste oog erg interessant. Maar liefst 22.000 mensen per maand zoeken in Google op 'yoga' (kolom ‘Search’).

    Maar kijken we naar de kolom KD (Keyword Difficulty), dan wordt het al een heel ander verhaal.

    De KD-score geeft aan hoe moeilijk het is om hoog te scoren op dit zoekwoord in Google. Een score van 40 is relatief hoog. Dit betekent dat er veel concurrentie op het zoekwoord zit en dat het erg moeilijk zal zijn om hoog te scoren in Google.

    Het longtail zoekwoord ‘yogaschool Amsterdam Noord’ is een stuk minder populair. Er zoeken elke maand 50 mensen op in Google. Maar de Keyword Difficulty is ook een stuk lager. Een KD-score van 13 betekent dat er weinig concurrentie op dit zoekwoord zit. We zouden dus relatief makkelijk hoog kunnen komen in Google.

  • Laat je niet foppen door hoge zoekvolumes.

    Hoe meer mensen in Google zoeken op een bepaald zoekwoord, hoe sterker de concurrentie over het algemeen zal zijn. Kies je voor zo’n algemeen zoekwoord, dan maak je weinig kans om hoog in Google te komen.

    Bovendien zijn longtail zoekwoorden vaak nog interessanter ook. Zoekt iemand op ‘yogaschool Amsterdam Noord’, dan zijn ze specifiek op zoek naar wat wij aanbieden. Er is een grote kans dat iemand klant bij ons wordt als hij via deze zoekterm op onze website terechtkomt.

    Aan de andere kant, iemand die op ‘yoga’ zoekt in Google, is misschien helemaal niet op zoek naar ons. Misschien wil hij wel alles weten over de geschiedenis van yoga. Of zoekt hij een overzicht van yoga-oefeningen om thuis te doen. Met zo’n algemeen zoekwoord, is het lastig om in te schatten wat die persoon graag wil weten. Het kan van alles zijn.

  • Tip: Longtail zoekwoorden zijn het meest interessant voor je SEO-teksten. De concurrentie op deze zoekwoorden is vaak laag, zodat je makkelijker hoog in Google komt. En de zoekintentie is vaak heel specifiek. Hierdoor maak je een grotere kans dat je websitebezoekers klant van je worden.

  • Longtail zoekwoorden vinden voor je SEO-teksten

    Maak eerst een lijst van hoofdzoekwoorden die aansluiten op wat je aanbiedt. En gebruik dan zoekwoordtools om gunstige, gerelateerde zoekwoorden te vinden.

    Een handige gratis tool is bijvoorbeeld de Google Zoekwoordplanner.

    Zelf maak ik graag gebruik van Keyword Finder (aff.), een tool met veel meer mogelijkheden. Ze hebben een gratis trial waarmee je de tool 10 dagen uit kunt proberen.

    Afbeelding

  • Heb je een lijst van mooie zoekwoorden gevonden, dan is het tijd om de beste eruit te pikken. Selecteer ze op de volgende criteria:

    • Relevant: ze sluiten goed aan op wat jij aanbiedt
    • Populair: mensen zoeken op deze zoekwoorden in Google (goed zoekvolume)
    • Haalbaar: je maakt een goede kans om de concurrentie op deze zoekwoorden te verslaan en hoog in Google te komen

    Kies de beste zoekwoorden uit voor je SEO-tekst. Als hoofdregel kun je uitgaan van 1 tot 3 focus-zoekwoorden per SEO-tekst. Eventueel kun je die aanvullen met extra, gerelateerde zoekwoorden.

  • Als je meerdere zoekwoorden gebruikt, let er dan in ieder geval op dat ze aan elkaar gerelateerd zijn en goed op dezelfde pagina zouden passen.

    Bijvoorbeeld: het heeft weinig zin om de zoekwoorden ‘geschiedenis van de stofzuiger’ en ‘goedkope stofzuiger kopen’ op één pagina te combineren. Beide zoekwoorden hebben namelijk een compleet andere zoekintentie. Het zou veel slimmer zijn om aparte SEO-teksten voor die zoekwoorden te schrijven.

  • Laat ik eerst een misverstand uit de wereld helpen.

    Ook al lijkt de naam anders te suggereren, SEO-teksten schrijf je echt niet alleen voor de zoekmachines.

    Google wordt namelijk geen klant van je. En hoeft ook niet het antwoord op een zoekvraag te weten.

    Wat Google wél wil, is zijn gebruikers zo goed mogelijke zoekresultaten voorschotelen. Dat zijn de webpagina’s die het beste aansluiten op de zoekvraag en daar een zo goed mogelijk antwoord op geven.

  • Dat is dan ook jouw missie bij het schrijven van SEO-teksten.

    Geef de bezoeker waar hij of zij naar op zoek is. Schrijf teksten die perfect aansluiten op zowel doel als doelgroep.

  • Het doel van je SEO-tekst

    Maak eerst duidelijk voor jezelf wat je met je SEO-tekst wilt bereiken.

    Wat moet een bezoeker doen als hij op jouw webpagina landt? Denk bijvoorbeeld aan:

    • Een product of dienst kopen
    • Een offerte aanvragen
    • Aanmelden voor je nieuwsbrief
    • Een antwoord vinden op zijn zoekvraag

    Je doel wordt snel duidelijk als je naar de zoekwoorden kijkt die je voor je SEO-tekst gaat gebruiken.

    Welk doel heeft iemand die dat zoekwoord in Google intypt? Wat zoekt hij? Wat is zijn zoekintentie?

    Stel dat je de volgende zoekwoorden in je lijst hebt staan:

    • Yogaoefeningen bij zwangerschap
    • Proefles yoga boeken
    • Goede yogaschool Amsterdam
    • Een antwoord vinden op zijn zoekvraag

    Bij de eerste zoekopdracht is iemand voornamelijk op zoek naar informatie en is niet direct van plan om lid te worden bij een yogaschool.

    De tweede en derde zoekopdracht daarentegen, zijn juist meer gericht op actie. Deze personen willen graag eens kennismaken met yoga en zouden wél graag lid worden van een yogaschool.

  • Heb je het doel van je tekst bepaald? Dan wordt schrijven 10 x makkelijker.

    Het doel van deze vragen bijvoorbeeld, is om een antwoord te geven op de vraag hoe je het beste SEO-teksten kunt schrijven. Met dat doel in het achterhoofd, weet ik precies wat ik moet schrijven en hoe ik dat het beste kan doen.

  • Doelgroep van je SEO-tekst bepalen

    Het is ook belangrijk om je doelgroep goed te bepalen. Voor wie schrijf je eigenlijk?

    Onze yogaschool in Amsterdam Noord zou eens op een rijtje kunnen zetten hoe hun gemiddelde klant eruit ziet. Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat de meeste klanten in het volgende straatje passen:

    • Middelbare leeftijd
    • Woonachtig in Amsterdam Noord
    • Interesse in yoga en mindfulness

    Dan heb je al goed voor ogen hoe je je SEO-teksten het best kunt schrijven om specifiek deze doelgroep aan te spreken.

    Schrijf je SEO-teksten alsof je rechtstreeks tegen je gemiddelde klant/websitebezoeker praat. Dat maakt je tekst veel persoonlijker: de lezer voelt zich echt aangesproken.

    De inhoud, de stijl, je woordkeus en de ‘tone of voice’: stem het allemaal zo goed mogelijk af op je doelgroep. Je zult zien dat je teksten veel effectiever worden.

  • Oké, stap 1 en 2 zijn achter de rug.

    We hebben een of meerdere gunstige zoekwoorden die we gaan gebruiken voor onze SEO-tekst. En ook het doel en de doelgroep hebben we helder voor ogen.

  • Nu is het tijd voor het echte werk: SEO-teksten schrijven

    De onderstaande tips helpen je om effectieve en krachtige SEO-teksten te schrijven, waarmee je:

    • Hoog scoort in Google op de zoekwoorden die je in je SEO-tekst verwerkt
    • Het doel bereikt dat je met de SEO-tekst voor ogen hebt

  • Research

    Begin met research voor je tekst. Dan heb je snel een goed idee waarover je kunt schrijven.

    Ga naar Google en typ het belangrijkste zoekwoord in dat je voor je SEO-tekst gaat gebruiken. Bekijk de zoekresultaten en open de artikelen die je interessant lijken.

  • Handige tip

    Houd de CTRL-toets ingedrukt als je op een zoekresultaat klikt. De webpagina opent dan in een nieuw tabblad. Zo kun je snel meerdere artikelen tegelijk openen.

    Doe een snelle check van elk artikel en beoordeel of het artikel de moeite waard is. Ga het niet in zijn geheel lezen.

    Sluit de tabjes van de artikelen die niet interessant zijn. En zorg dat je minimaal 5 goede artikelen overhoudt.

    Lees de artikelen vluchtig door en let op:

    • Het antwoord op de zoekvraag
    • Onderwerpen die in de artikelen naar voren komen

  • Outline maken

    Maak nu een outline voor je artikel. Dit is een kort overzicht van de onderwerpen die je wilt gaan bespreken en in welke volgorde.

    Een bullet list is het handigste. Elke bullet staat dan voor een kopje/paragraaf in de SEO-tekst die je gaat schrijven. Zo zie je al gelijk de structuur van je hele artikel voor je.

    Gebruik eventueel sub-bullets om aan te geven wat je precies allemaal gaat bespreken per bullet/kopje.

    Ben je meer visueel ingesteld? Maak dan een outline met een mindmap, bijvoorbeeld in Whimsical.

    Maak altijd een outline. Dit is de kapstok van je artikel. Het helpt je om gestructureerd en effectief te schrijven.

  • Schrijf je SEO-tekst

    Je research is compleet en met de outline staat de structuur van je artikel op poten. Nu is het tijd om je SEO-tekst te schrijven!

    Focus, schenk nog een kopje koffie/thee in, ontspan je vingers, en typen maar:

    • Begin met de inhoud van je artikel en bewaar de inleiding voor het laatst. Je kunt pas een echt goede inleiding schrijven als je hele artikel af is.
    • Werk rustig van A tot Z. Begin bij het eerste onderdeel van je outline en werk alle bullets een voor een af.
    • Maak je niet te veel zorgen over spelling en of je zinnen wel allemaal goed lopen. Schrijf lekker door: redactie en bijschaven kun je doen als je SEO-tekst helemaal op papier staat.

  • Schrijftips voor SEO-webteksten

    Webteksten schrijven is andere koek dan schrijven voor print. Mensen lezen online namelijk een stuk vluchtiger.

    Let er maar eens op hoe je zelf artikelen online leest.

    Je scant vluchtig de inleiding en de koppen in het artikel. Lijkt het artikel je interessant, dan begin je van voren te lezen. Vaak lees je niet van A tot Z, maar pik je de delen/kopjes uit die je aandacht trekken.

    Heatmap: zo lezen mensen online. Bron: studie van de Nielsen Group.

  • Zo maak je SEO-webteksten makkelijk leesbaar:

    • Gebruik veel witruimte en tussenkopjes
    • Schrijf in korte, duidelijke zinnen
    • Schrijf korte alinea’s (50 tot 70 woorden)
    • Maak slim gebruik van bullet points, tabellen en afbeeldingen
    • Begin met je belangrijkste punten en leg die daarna pas uit: zo hou je de aandacht vast
    • Gebruik signaalwoorden om alinea’s aan elkaar te knopen, zoals eerst, daarna, dus, toen, vervolgens
  • Kun je wel wat hulp gebruiken bij het SEO-schrijven? AI-tools zijn nuttige assistenten voor allerlei taken in het schrijfproces, zoals researchen, outlinen, brainstormen, schrijven, redigeren enz.

    Wil je hier meer over weten, lees dan de volgende artikelen:

    • AI copywriting tools: het ultieme SEO-wapen? - https://www.tekstmeester.nl/ai-copywriting-tools/
    • ChatGPT: de 7 beste toepassingen voor copywriting - https://www.tekstmeester.nl/chatgpt-voor-copywriting/
    • ChatGPT: 7 slimme toepassingen voor meer SEO-succes - https://www.tekstmeester.nl/chatgpt-voor-seo/
    • ChatGPT-prompts: de complete praktijkgids - https://www.tekstmeester.nl/chatgpt-prompts-complete-praktijkgids/
  • Yes! Het is eindelijk zover: je artikel staat op papier.

    Maar we zijn er nog niet…

    Het is nu tijd voor de finishing touch: de tekst optimaliseren voor zoekmachines. Zo maak je er een echte SEO-tekst van die hoog kan scoren in Google. Dat doe je als volgt.

  • Maak de perfecte Google-snippet

    De zoekresultaten van Google bestaan allemaal uit ‘snippets’. Afhankelijk van de zoekopdracht die je hebt ingetypt, kunnen dat video’s, afbeeldingen of tekstblokjes zijn.

    Een tekst-snippet bestaat uit 3 elementen:

    • SEO-titel
    • URL
    • Meta-omschrijving

    Afbeelding

    Deze 3 elementen kun je zelf invullen voor je SEO-tekst. Google neemt ze dan over in de snippet. Nou ja, meestal dan. Want soms past Google de SEO-titel en meta-omschrijving aan als ze denken dat dat beter bij de ingevoerde zoekopdracht past.

    De SEO-titel, URL en meta-omschrijving zijn belangrijke elementen voor je SEO-teksten.

    Zorg dat je ze zo goed mogelijk invult. Dat helpt je om hoger te komen in Google én het zorgt ervoor dat meer mensen doorklikken naar je website vanuit de zoekresultaten.

  • De SEO-titel: een belangrijk SEO-element

    De SEO-titel is een van de belangrijkste SEO-elementen. Google gebruikt de titel om te kijken waar de pagina precies over gaat. En in de snippet komt de SEO-titel prominent naar voren als blauwe, klikbare link.

    • Verwerk je zoekwoorden in de SEO-titel. Liefst vooraan, dan kent Google er meer gewicht aan toe
    • Schrijf een krachtige titel die uitnodigt om door te klikken
    • Gebruik maximaal zo'n 60 karakters voor je titel. Anders breekt Google hem af in de zoekresultaten

    Je kunt de SEO-titel zelf invullen op je website. Gebruik je WordPress, dan kan dat eenvoudig met de plugin Yoast SEO. Met Yoast kun je gelijk controleren of je titel binnen het maximaal aantal karakters past.

    Afbeelding

    Tool Tip

    Gooi al je schrijftalent en charmes in de strijd om een zo verleidelijk mogelijke titel te maken. Je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen naar je website doorklikken.

    Maak je SEO-titel kort, krachtig en uitnodigend. Ga geen zoekwoorden lopen spammen in je titel en maak er ook geen saaie opsomming van.

    • FOUT: Yogalessen Amsterdam, yoga en yogaoefeningen yogaschool Amsterdam

    Zo moet het dus niet. Deze titel nodigt niet echt uit om door te klikken. Bovendien staat het vol met zoekwoorden en Google is daar niet blij mee.

    Hoe het wel moet?

    • GOED: Yogaschool Amsterdam: gezond van lijf en geest (1e les gratis)
    • GOED: Yogaschool Amsterdam: elke avond open, gratis proefles!

    Zoek je wat inspiratie, kijk dan eens naar deze lijst van 65 formules voor ijzersterke blogtitels. Zo heb je in no time een krachtige titel te pakken.

  • Maak zoekmachinevriendelijke URL’s

    Je komt ze nog wel eens tegen. Van die superlange, onbegrijpelijke URL’s. Bijvoorbeeld zoiets als:

    www.yogaschool.nl/product.aspx?ID=128934234&IT=5g7e3d.

    Enig idee waar deze pagina over zou kunnen gaan? Ik niet. En een zoekmachine ook niet.

    Deze URL is veel beter: www.yogaschool.nl/yoga-matje-zwart.

    Met een geoptimaliseerde URL scoor je hoger in Google. En voor gebruikers is het ook duidelijker.

    • Maak je URL kort en duidelijk
    • Zet je belangrijkste zoekwoord in de URL

    Afbeelding

  • Een pakkende meta-omschrijving

    De meta-omschrijving heeft geen directe invloed op je rankings. Maar indirect kan je er wel hoger mee komen in de zoekresultaten.

    De meta-omschrijving wordt namelijk getoond in de Google-snippet. Is hij goed en duidelijk geschreven, dan zullen mensen sneller doorklikken naar je site. En dat helpt (waarschijnlijk) weer om hoger te komen in Google!

    • Schrijf een mooie meta-omschrijving voor je SEO-tekst die uitnodigt om door te klikken
    • Zet je belangrijkste zoekwoorden erin: als iemand hierop zoekt, geeft Google ze vetgedrukt weer in je meta-omschrijving
    • Gebruik maximaal 155-160 karakters: test dit met Yoast of de snippet optimization tool

  • Stop zoekwoorden in de koppen

    Verwerk je zoekwoorden ook in de koppen van je artikel.

    Koppen krijgen meer nadruk in de tekst en Google geeft er dan ook wat meer gewicht aan. Staan je zoekwoorden in de koppen, dan levert je dat weer wat bonuspunten op.

    Tip: Overdrijf hier trouwens niet mee. Het gaat erom dat je mooie koppen schrijft, zodat de lezer snel kan zien welke onderwerpen in je artikel worden besproken.

    Tip: Zet er dus niet elke keer geforceerd je zoekwoorden in. Je schrijft voor de bezoeker en niet voor de zoekmachine.

    In HTML-code kun je verschillende koppen gebruiken. H1 is de belangrijkste voor bezoekers én Google. Zet deze bovenaan je artikel en verwerk hier zeker je zoekwoorden in.

    Subkoppen kun je opmaken als H2 t/m H6. In WordPress kan dat eenvoudig met de tekst-editor.

    Afbeelding

  • Verwerk zoekwoorden in je SEO-tekst

    Uiteraard zet je je zoekwoorden ook in de tekst zelf.

    Zet ze in ieder geval aan het begin van de tekst. Dan weet de zoekmachine gelijk wat het belangrijkste onderwerp van je tekst is.

    Tip: Ga niet krampachtig je zoekwoorden door de tekst heen strooien. Het moet er wel natuurlijk uit blijven zien en prettig lezen.

    Tip: Noem je zoekwoorden ook niet te vaak. Dan ben je aan het spammen en dat kan je in de problemen brengen met Google.

  • Zo moet het niet!

    Afbeelding

    Zo moet het dus niet. Slecht leesbaar en Google is niet blij met dit soort spam-teksten.

    Yoast is een handig hulpmiddel om te kijken of je zoekwoord vaak genoeg voorkomt in de tekst. Dit wordt gemeten aan de hand van de zoekwoorddichtheid of ‘keyphrase density’. Dit cijfer geeft in procentvorm weer hoe vaak je zoekwoord wordt genoemd.

    Als algemene richtlijn zou je moeten mikken op een zoekwoorddichtheid van tussen de 0,5 en 3%. Zit je daar net buiten, dan is dat niet zo erg. Maar zit je ver van deze marge verwijderd, dan noem je je zoekwoord waarschijnlijk te weinig of te vaak.

    Afbeelding

  • Zo moet het niet!

    Afbeelding

    Zo moet het dus niet. Slecht leesbaar en Google is niet blij met dit soort spam-teksten.

    Yoast is een handig hulpmiddel om te kijken of je zoekwoord vaak genoeg voorkomt in de tekst. Dit wordt gemeten aan de hand van de zoekwoorddichtheid of ‘keyphrase density’. Dit cijfer geeft in procentvorm weer hoe vaak je zoekwoord wordt genoemd.

    Als algemene richtlijn zou je moeten mikken op een zoekwoorddichtheid van tussen de 0,5 en 3%. Zit je daar net buiten, dan is dat niet zo erg. Maar zit je ver van deze marge verwijderd, dan noem je je zoekwoord waarschijnlijk te weinig of te vaak.

    Afbeelding

  • Multimedia brengen je tekst tot leven

    Een lap tekst zonder plaatjes werkt in een boek nog wel goed. Maar online heb je meer nodig om de aandacht van mensen vast te houden.

    Gebruik dus multimedia om je SEO-teksten spannend en afwisselend te houden, zoals:

    • Afbeeldingen
    • Screenshots
    • Video’s
    • Tabellen en grafieken
    • Infographics
    • Gifjes

    Multimedia maken je tekst veel interessanter voor gebruikers. En je komt er ook weer hoger door in Google.

  • Dwell time

    Sommige SEO-specialisten denken namelijk dat Google let op “dwell time” (de tijd dat iemand jouw webpagina bekijkt voor hij of zij weer terugklikt naar de zoekresultaten).

    Een lange “dwell time” betekent dat de gebruiker jouw website interessant vindt en dus zou Google je hoger plaatsen in de zoekresultaten. En interessante, sterke teksten met veel multimedia verhogen de dwell time.

    Of Google dit echt gebruikt als rankingfactor? Dat weten we niet zeker.

    Maar echt belangrijk is het ook weer niet. Google wil zijn gebruikers de beste, meest relevante zoekresultaten tonen. Als jouw content de moeite waard is en gebruikers er blij mee zijn, dan is Google ook blij. Dan komen die rankings vanzelf.

    Gebruik van multimedia kan trouwens ook op nog een andere indirecte manier voor hogere rankings in Google zorgen.

    Uit een onderzoek van Moz blijkt dat SEO-teksten met verschillende soorten content – zoals tekst, video’s, afbeeldingen – meer links en shares krijgen. En links zorgen weer voor... precies, hogere rankings!

    Afbeelding

  • Optimaliseer de afbeeldingen

    Een zoekmachine begrijpt niet direct wat er op een afbeelding staat. Dus moet je hem een handje helpen.

    Heeft een afbeelding de bestandsnaam IMG78938.jpg, dan kan de zoekmachine daar geen chocola van maken.

    Maar geef je je afbeelding de naam yogaoefening-zonnegroet.jpg, dan is het al een stuk duidelijker!

    Geef de afbeelding ook een goede alt-tekst mee.

    Dat is een omschrijving van wat er op het plaatje staat. Hierdoor weet de zoekmachine waar de afbeelding over gaat.

    Een alt-tekst is ook handig voor gebruikers. De alt-tekst wordt namelijk weergegeven in de browser als de afbeelding niet goed ingeladen kan worden. Voor blinden en slechtzienden zijn ze essentieel: spraak-browsers lezen de alt-teksten voor.

  • Verwerk je zoekwoorden in de bestandsnaam en alt-tekst van afbeeldingen, dan scoort je SEO-tekst weer wat beter.

    Maar overdrijf het niet, spammen is niet de bedoeling!

    Afbeelding

  • Gebruik interne links in je SEO-teksten

    Het internet drijft op links. Dankzij links kunnen gebruikers van pagina naar pagina navigeren en wordt het internet aan elkaar geknoopt.

    Ook voor Google zijn links ontzettend belangrijk:

    • De automatische zoekrobot van Google gebruikt links om nieuwe pagina’s op het internet te vinden
    • Links geven SEO-waarde door: webpagina’s waarnaar veel wordt gelinkt, komen hoger in de zoekresultaten
    • Google krijgt inzicht in de relatie tussen content als vergelijkbare webpagina’s via links aan elkaar worden verbonden

    Deze voordelen gelden niet alleen voor externe links vanaf andere websites, maar ook voor de interne links op je eigen website. Pagina’s op je website die veel interne links hebben, scoren hoger in de zoekresultaten.

  • Verwerk dus interne links in je SEO-teksten naar andere, gerelateerde pagina’s op je website

    Zet hier ook de belangrijkste zoekwoorden in van de pagina waarnaar je linkt. Zo weten zoekmachines en bezoekers gelijk naar wat voor pagina ze klikken.

    • Interne links geven je lezer meer achtergrondinformatie, waardoor je artikel waardevoller wordt
    • Met interne links blijft een bezoeker langer op je website rondhangen: een langere ‘dwell time’ heeft een positief effect op je rankings in Google

  • Gebruik externe links in je SEO-tekst

    Het is ook waardevol om externe links in je SEO-tekst te verwerken.

    Toch zijn veel webmasters daar een beetje huiverig voor en doen ze dat liever niet.

    De redenering is dan:

    • Als ik externe links in mijn artikel zet, klikken mensen weg van mijn website en ben ik ze kwijt. Bovendien geef ik SEO-waarde weg aan andere websites door het plaatsen van externe links. Die SEO-waarde wil ik liever op mijn eigen website houden.

    Dat klinkt op zich logisch, maar het is een te beperkte manier van denken. Als iedereen zo zou denken als die huiverige webmaster, zou niemand meer externe links plaatsen naar andere sites.

    En voor negatieve effecten hoef je echt niet bang te zijn.

  • Sterker nog: externe links in je SEO-teksten hélpen je juist. En wel zo:

    Zet hier ook de belangrijkste zoekwoorden in van de pagina waarnaar je linkt. Zo weten zoekmachines en bezoekers gelijk naar wat voor pagina ze klikken.

    • Waardevolle SEO-teksten scoren het hoogst in de zoekresultaten. Met externe links geef je gebruikers weer extra interessante achtergrondinformatie. Je artikel wordt er waardevoller door: bezoekers blij, Google blij!
    • Externe links verhogen je autoriteit, omdat je je beweringen onderbouwt met bronnen.
    • Als je linkt naar andere websites, kunnen ze in hun bezoekersgegevens zien dat jij bezoekers naar hun website toestuurt. Misschien delen ze dan wel je artikel op social media, of plaatsen ze een link op hun website terug naar die van jou.
    • En tot slot, er zijn studies gedaan die aantonen dat externe links je Google-rankings kunnen verhogen.

    Ook in deze Whiteboard Friday-video van Moz wordt betoogd dat externe links juist goed kunnen zijn voor je SEO.

    Voeg alleen externe links toe in je SEO-teksten als ze van toegevoegde waarde zijn voor de gebruiker.

    Bieden links waardevolle extra informatie en onderbouw je je verhaal er beter door? Dan is het zeker goed om ze toe te voegen.

    Op commerciële pagina’s op je site ligt het vaak niet zo voor de hand om externe links te plaatsen. Maar in informatieve blogartikelen juist weer wel!

  • Hoe lang moeten je SEO-teksten zijn?

    Yoast geeft als algemene richtlijn dat je SEO-tekst minimaal 300 woorden moet zijn.

    Afbeelding

    Die 300 woorden zijn nog aan de voorzichtige kant.

    Zoekmachines zijn namelijk dol op lange teksten.

    Voeg alleen externe links toe in je SEO-teksten als ze van toegevoegde waarde zijn voor de gebruiker.

    Uit verschillende studies blijkt dat lange SEO-teksten het een stuk beter doen in de zoekresultaten. Uit een analyse van 1 miljoen Google-zoekresultaten concludeerde Backlinko bijvoorbeeld dat de bovenste posities ingenomen worden door artikelen van gemiddeld 2.000 woorden.

    Afbeelding

    Een mogelijke reden voor deze correlatie tussen tekstlengte en rankings is het aantal shares en links:

    Long form content consistently receives more shares and links than shorter-form content.

    Ook zou het kunnen komen, omdat Google de context en het onderwerp beter begrijpt bij langere teksten.

  • Het was een lange zit tot nu toe, maar we zijn er bijna. Nog één stap te gaan.

    Schenk nog even een kop koffie in, dit zijn de laatste loodjes.

    Met stap 1 tot en met 4 achter de rug, hebben we een mooi eindresultaat. Een krachtige SEO-tekst die op de juiste manier is geoptimaliseerd voor de beste zoekwoorden.

    Je bent nu klaar om je artikel te delen met de rest van de wereld. Dus druk maar op die publicatie-button om de SEO-tekst live te zetten op je site!

    Loop voor de zekerheid nog even je tekst na als hij online staat voor een laatste check:

    • Heb je de meta-omschrijving en SEO-titel goed ingevuld?
    • Zitten er geen foutjes meer in de tekst?
    • Staat de opmaak goed en zijn de afbeeldingen op de juiste plekken ingevoegd?

    Ben je tevreden met je SEO-tekst, dan moet je nog één ding doen. Want alleen je artikel online zetten is niet genoeg.

    Je zult je SEO-tekst nog moeten promoten om hem onder de aandacht te brengen. Dat doe je zo.

  • Je SEO-tekst delen op social media

    Uiteraard deel je je nieuwe SEO-tekst allereerst op social media om hem onder de aandacht te brengen van je volgers.

    Een gunstige tijd om je artikel te delen is in de ochtend, dan lezen de meeste mensen over het algemeen blogposts.

    Plan meerdere posts in voor social media om zo veel mogelijk volgers te bereiken. Dat doe je bijvoorbeeld met tools als Buffer of Hootsuite.

  • Een mailtje sturen naar je e-maillijst

    Stuur je e-maillijst een mailtje dat je een nieuw artikel hebt gepubliceerd.

    Je kunt deze mail inplannen, zodat hij op een gunstig tijdstip uitgaat. Bijvoorbeeld in de ochtend.

  • Neem contact op met mensen die je in je artikel noemt

    Heb je mensen genoemd in je SEO-tekst en/of heb je gelinkt naar hun website? Dan kun je die personen een e-mailtje of een berichtje via social media sturen.

    Ze vinden het vast leuk om te horen dat je iets over hen hebt geschreven of naar ze hebt gelinkt. Goede kans dat ze je artikel delen op social media of een link terugplaatsen naar jouw website.

  • Plaats interne links naar je nieuwe artikel

    Links zijn erg belangrijk om hoger te scoren in de zoekresultaten.

  • Een makkelijke manier om je artikel beter onder de aandacht te brengen van zoekmachines en gebruikers, is om interne links in je oude artikelen te plaatsen naar je nieuwe artikel.

    Op die manier geef je SEO-waarde door van je oude artikelen naar je nieuwe artikel.

  • Zoek gerelateerde artikelen op je website

    Zoek in Google op [site:jouwsite.nl zoekwoord].

    Afbeelding

    Je krijgt nu een overzicht van pagina’s op je website die gerelateerd zijn aan het belangrijkste zoekwoord van je nieuwe SEO-tekst.

  • Voeg interne links toe vanaf de gerelateerde artikelen naar je nieuwe artikel

    Ga niet geforceerd overal linkjes proppen naar je nieuwe artikel.

    Hou zoals altijd de gebruiker in het achterhoofd en plaats alleen links naar je nieuwe artikel als dat passend is.

  • Aan de slag met SEO-teksten schrijven

    SEO-teksten schrijven vergt wat kennis en handigheid. Maar als je de 5 stappen van dit artikel volgt, gaat het je vast lukken:

    • Stap 1: Zoekwoordenonderzoek doen
    • Stap 2: Doel en doelgroep bepalen
    • Stap 3: SEO-teksten schrijven
    • Stap 4: Optimaliseren van je SEO-teksten
    • Stap 5: Publiceren en promoten

    Hou zoals altijd de gebruiker in het achterhoofd en plaats alleen links naar je nieuwe artikel als dat passend is.

  • De content audit.

    Voeg je vaak nieuwe SEO-teksten toe en/of heb je een site waar best veel content op staat? Dan is het ook belangrijk om af en toe eens een grote schoonmaak te houden. Content die verouderd/niet relevant meer is, kun je dan opschonen en updaten. Zo blijft je website fris en in goede conditie.

  • Vind de beste, meest gunstige zoekwoorden om te gebruiken in je SEO-tekst. Dit zijn vaak de longtail zoekwoorden.

    • Maak een lijst van hoofdzoekwoorden
    • Vind extra zoekwoorden mettools als KWFinder
    • Pik de beste zoekwoorden eruit: relevant, populair en haalbaar
    • Kies 1tot 3focus-zoekwoorden per SEO-tekst
    • Voeg eventueel extra zoekwoorden toe (als ze gerelateerd zijn en dezelfde zoekintentie hebben)

  • Heb je een duidelijk doel voor ogen met je SEO-tekst en weet je voor wie je schrijft? Dan zal het schrijven veel gemakkelijker gaan en zullen je SEO-teksten veel effectiever zijn.

    • Bepaal het doel: wat moetje bezoeker doen als hij je tekstleest?
    • Bepaal de zoekintentie van je belangrijkste zoekwoorden
    • Bepaal je doelgroep: voorwie schrijfje?
    • Maak je tekst persoonlijk: schrijf alsofje directtegen de lezer praat

  • Pas deze handige aanwijzingen toe voor het schrijven van doeltreffende en krachtige SEO-teksten:

    • Doe research
    • Gebruik veel witruimte en tussenkopjes
    • Korte alinea's van 50tot 70 woorden
    • Maak slim gebruik van bullet points,tabellen en afbeeldingen

  • Verbeter de SEO van je tekst met de juiste zoekwoorden: zo bereik je een hogere positie in Google.

    • Verwerk je zoekwoorden in de SEO-titel, URL en meta-omschrijving
    • Check de lengte van SEO-titel en meta-omschrijving met Yoast of de Snippet Optimization Tool
    • Verwerk je zoekwoorden in de koppen (H1t/m H6)
    • Verwerk je zoekwoorden in de tekst
    • Gebruik multimedia om je tekstinteressanter te maken
    • Verwerk zoekwoorden in bestandsnaam en alt-tekst van afbeeldingen
    • Gebruik interne en externe links
    • Schrijf een SEO-tekst van minimaal 300 woorden
    • Gebruik SEO-tools als Yoast om je tekst op SEOte checken

  • Je SEO-tekst is voltooid! Nu is het moment aangebroken om deze te publiceren en te promoten.

    • Deel je SEO-tekst op social media
    • Stuur een mailtje naar je e-maillijst over je nieuwe artikel
    • Noem je oflink je naar iemand in je tekst? Laat hem/haar dit dan weten
    • Plaats interne links vanaf oude artikelen naar je nieuwe artikel - TIP: Zoek in Google op [site:jouwsite.nl zoekwoord]

  • Scoren op één enkel zoekwoord? Die dagen zijn geweest. Bouw aan je publiek door je te richten op meerdere zoekwoorden of zoekvragen: de long tail (lange staart).

  • Facebook kan een geweldige bron van verkeer naar je website vormen. Maak een Facebook-pagina, zorg voor goede content en gooi er wat budget tegenaan om een publiek op te bouwen. Vervolgens kun je je Facebook-pagina inzetten om verkeer naar je website door te sturen.

  • Het klinkt bijna ouderwets: een e-mailnieuwsbrief. Maar het werkt. Pas ervoor op dat je niet alleen je producten en diensten zit te spammen, maar voeg echte waarde toe in de vorm van bijvoorbeeld blogartikelen die je op je website hebt staan.

  • Eén supersimpele tip om meer bezoekers op je website te krijgen, is het verbeteren van je koppen. Zorg ervoor dat deze een belofte inhouden en dat ze aantrekkelijk geschreven zijn. Neem een getal op in de kop, als je de kans hebt. Maar denk er wel om dat je de belofte in je artikel nakomt, anders is je kop niets meer dan goedkoop klikaas.

  • Zorg je ervoor dat elk artikel dat je online publiceert, meerdere links bevat naar andere pagina's op je website? Hierdoor blijven bezoekers langer op je site, verkennen ze meer pagina's en neemt de conversie toe. Bovendien ondersteun je zoekmachines bij het ontdekken van boeiende inhoud op je website.

  • Dit is een herhaling van een belangrijk punt: Integreer een blog op je website. Als je enkel producten (of diensten) aanbiedt, loop je potentiële bezoekers mis die op zoek zijn naar antwoorden op vragen die je via blogartikelen kunt beantwoorden. Heb je nog geen blog? Start er dan snel mee!

  • Schrijf je al een blog? Geweldig! Probeer nu een stap verder te gaan en ga regelmatiger bloggen. Het aantal websitebezoekers dat via blogartikelen binnenkomt, kan vaak worden vergroot: door vaker blogs te publiceren per week of per maand, zie je vaak ook een toename in het aantal bezoekers.

  • Welke veelvoorkomende vragen komen er vaak naar voren over jouw producten en services? Geef antwoord op deze vragen in je blogposts. Als je wat inspiratie nodig hebt, kun je de mensen raadplegen die het meeste klantcontact hebben. Voor Engelstalige vragen kun je ook een kijkje nemen op Quora.com.

  • Na Google is YouTube de grootste zoekmachine. Als je zichtbaarheid kunt creëren op YouTube, kun je verkeer naar je website leiden. Daarnaast kun je de YouTube-video's opnieuw gebruiken als content voor je blog. Maak een transcript van je video en plaats dit als artikel in de video-omschrijving of gebruik het als een blogpost op je website.

  • Stel een lijst samen met de top 10 artikelen binnen jouw branche over een specifiek onderwerp. Je collega's en concurrenten zullen het waarderen dat je ze vermeldt, en het is zelfs mogelijk dat ze linken naar jouw samengestelde lijst.

  • Creëer ten minste enkele uitgebreide blogposts met variërende lengtes, zoals 2.000, 3.000, 4.000 of zelfs 5.000 woorden. Zulke kerststeen inhoud vergroot aanzienlijk de mogelijkheid dat er links naar worden gelegd en dat ze een hoge positie bereiken in de zoekresultaten.

  • Zorg voor een consistente aanwezigheid op sociale media door content te delen. Deze inhoud kan gerelateerd zijn aan je producten of diensten, maar het is nog effectiever om content te delen die direct inspeelt op de vragen van mogelijke klanten. Je kunt dan jouw product of dienst als de oplossing presenteren.

  • In welke mate is jouw website geoptimaliseerd voor zoekmachines zoals Google? Maak je gebruik van inhoud die aansluit op de zoekopdrachten van potentiële klanten? Naast het optimaliseren van je koppen, zijn er hoogstwaarschijnlijk ook andere mogelijkheden om je SEO te verbeteren. Een handige tip: overweeg de SEO-plugin van Yoast te gebruiken.

  • De snelheid van je website speelt een cruciale rol bij het verkrijgen van een hogere positie in de zoekresultaten. Bovendien, wanneer bezoekers eenmaal op een snelle website belanden, verkennen ze doorgaans meer pagina's en zijn ze geneigd vaker over te gaan tot conversie als klant. De snelheid van je website is van vitaal belang. Dit is ook de drijfveer achter mijn beslissing om te investeren in speciale WordPress-hosting via Savvii.

  • Een aanzienlijk deel van het bezoek aan een doorsnee website wordt gegenereerd door mobiele apparaten, zoals tablets en smartphones. Als jouw website nog niet geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik, loop je aanzienlijk verkeer mis. Het is geen prettige ervaring voor gebruikers wanneer een website niet goed functioneert op mobiele apparaten.

  • Benut de interesse in 'gratis' en maak gebruik van de eenvoud van digitale distributie. Bied kosteloos een e-book, muzieknummers, ontwerpen, video's, checklists of andere waardevolle content aan, en observeer hoe bezoekers als een magneet naar deze aantrekkelijke aanbieding worden getrokken.

  • Zorg voor een moeiteloze navigatie, zodat mensen niet hoeven te puzzelen over waar ze bepaalde informatie kunnen vinden. Implementeer best practices op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, om het in een spreekwoordelijke Franse context te plaatsen.

  • Creëer geen willekeurige content. Ook niet enkel inhoud geoptimaliseerd voor zoekmachines. Nee, ga op ontdekkingstocht naar werkelijk epische content die je mogelijke klanten met plezier willen lezen, opslaan en verspreiden. Ik acht dit artikel, gevuld met praktische suggesties voor het vergroten van websiteverkeer, exemplarisch voor wat 'epische content' kan zijn.

  • Beschik je over de gelegenheid om een interessant artikel te schrijven voor een online magazine of een blog, waarin je tevens een link naar jouw website plaatst? Aarzel dan niet! Dit stelt je niet alleen in staat om waardevolle, relevante links naar jouw eigen site op te bouwen, maar geeft je ook toegang tot een nieuw publiek dat jou anders wellicht niet had ontdekt.

  • Betreed het digitale domein actief! Neem deel aan de online gemeenschap door blogs te lezen en te reageren op artikelen. Hoewel de link die je in je reacties plaatst meestal als 'no follow' wordt aangemerkt, hebben geïnteresseerden toch de mogelijkheid om naar jouw website te navigeren, wat resulteert in een toename van het bezoekersaantal.

  • Een alternatieve aanpak is om de rollen om te draaien: nodig een autoriteit binnen jouw vakgebied uit om een artikel op jouw website te schrijven. Dit heeft vaak als vanzelfsprekend gevolg dat er extra bezoekers worden aangetrokken, vooral wanneer de betreffende persoon aanzien geniet. Bovendien bestaat de kans dat je er waardevolle links aan overhoudt, simpelweg doordat de gastblogger trots is op het gepubliceerde artikel op jouw platform.

  • Stel interessante casestudy's op en breng de betrokken bedrijven of organisaties op de hoogte van het geschreven artikel. De kans is groot dat ze jouw artikel zullen delen of er een link naar zullen plaatsen.

  • Ontwerp een planning voor je content en volg deze nauwgezet. Websites die consequent nieuwe en relevante content publiceren, trekken doorgaans meer bezoekers aan. Bijvoorbeeld, ikzelf plaats wekelijks op mijn copywriting-blog een fris artikel over onderwerpen zoals copywriting, marketing of communicatie, altijd op vrijdag.

  • De Aanbevolen of Uitgelichte Fragmenten (Featured Snippets) in Google zijn feitelijk directe antwoorden die Google biedt op vragen van gebruikers. Deze fragmenten worden nog boven het eerste zoekresultaat weergegeven. Als je erin slaagt je website in zo'n fragment te laten opnemen, ben je verzekerd van een toename in bezoekersaantallen.

  • Zorg ervoor dat deze pagina's niet slechts oppervlakkige SEO-pagina's zijn, maar dat ze daadwerkelijk waarde bieden door gedetailleerde informatie te verstrekken over jouw vestiging in die specifieke locatie.

  • Pas deze content aan naar jouw specifieke context in Nederland of België. Ga niet simpelweg vertalen, maar voeg iets extra's toe dat relevant is voor jou of voor de lokale markt.

  • De prominente afbeelding is het leidende beeld dat bij je artikel hoort. Dit beeld wordt vaak samen met de titel van je artikel weergegeven op sociale media. Het dient zo intrigerend te zijn dat mensen zich aangetrokken voelen om door te klikken naar het volledige artikel.

  • Beperk je niet tot slechts een uitgelichte afbeelding, maar voeg extra visuele elementen aan je content toe. Door afbeeldingen toe te voegen, verrijk je niet alleen de aantrekkelijkheid en lengte van je artikel, maar krijg je ook de mogelijkheid om zoekwoorden aan je visuele content toe te voegen, wat de vindbaarheid op beeldmateriaal verbetert. Uiteraard is het van belang om alleen afbeeldingen te gebruiken waarvoor je de rechten hebt, of nog beter, maak je eigen foto's of illustraties.

  • Het is niet gegarandeerd dat al je verzoeken ingewilligd zullen worden. In feite zul je met betrekking tot het verkrijgen van links van waardevolle websites vaker afwijzingen dan goedkeuringen tegenkomen. Desondanks, staat het je vrij om te vragen, en soms tref je het en ontvang je een waardevolle link als respons. Tegelijkertijd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je content zo uitmuntend is dat andere websites vanzelf naar je gaan linken.

  • Om bezoekers naar je website te trekken, moeten ze op de hoogte zijn van het bestaan ervan. Het promoten van je website beperkt zich niet tot online activiteiten. Integendeel, promoot je website ook via je e-mailhandtekening, op flyers, op visitekaartjes, en zelfs op voertuigen. Dit traditionele aanpak werkt nog altijd effectief.

  • Zoals eerder genoemd in het eerste punt van deze lijst, is het raadzaam om je te richten op long-tail zoekwoorden (tenzij je een nog onontgonnen short-tail zoekwoord ontdekt, maar die kans is beperkt). Daarom is het essentieel om nooit aan content te beginnen zonder eerst grondig zoekwoordonderzoek te verrichten.

    Vermijd aannames over waarop jouw klanten precies zoeken, omdat je wellicht nog verrast zult worden. Een effectief en betaalbaar hulpmiddel voor zoekwoordonderzoek is KWFinder (ik maak er zelf ook gebruik van).

  • Welke soort content presteert bij hen goed? Is het mogelijk om de content van je voornaamste concurrenten te samenvoegen tot één enkel stuk dat superieur is aan alle individuele stukken van je concurrenten bij elkaar?

  • Elke sector heeft zijn eigen relevante bedrijfspagina's. Vermijd tijdsverspilling aan obscure linkverzamelpagina's, maar zorg er wel voor dat je aanwezig bent op prominente bedrijvenpagina's met een geldige link. Vergeet ook zeker niet Google Mijn Bedrijf, waarmee je de informatie over jouw bedrijf direct in Google kunt weergeven.

  • Beschik je over een grondig begrip van het gedrag van je websitebezoekers? Weet je welke content het meest in trek is? Waar bezoekers afhaken? Inzicht brengt kracht met zich mee. Neem regelmatig een blik op de statistieken van je website en pas deze indien nodig aan om je bezoekers meer te bieden van wat ze daadwerkelijk zoeken.

  • Niet alleen de titels van je pagina's zijn van betekenis; ook de 'meta description', ofwel de beschrijving van je pagina, dient uitstekend te zijn. De meta description vormt de beknopte tekst onder de paginatitel en link in de Google-zoekresultaten.

    Een kwalitatieve meta description wekt nieuwsgierigheid en bevat een oproep tot actie. Door betere meta descriptions aan te wenden, kun je extra bezoekers naar je website leiden. Focus niet alleen op goede beschrijvingen bij nieuwe pagina's en berichten, maar verfijn ook de beschrijvingen van je oudere artikelen.

  • Hoewel we geleidelijk aan gewend raken aan de aanwezigheid van deelknoppen, blijft het van groot belang. Als je content werkelijk waardevol is en iemand graag wil delen, moet je het proces zo eenvoudig mogelijk maken. Het ontbreken van deelknoppen kan het delen van jouw artikelen aanzienlijk bemoeilijken.

  • Sluit je aan bij groepen op platforms zoals LinkedIn en Facebook, en eventueel bij relevante forums. Bied hulp aan mensen die worstelen met kwesties gerelateerd aan de producten of diensten die je aanbiedt. Vermijd pogingen tot directe promotie van je aanbod; concentreer je eerder op daadwerkelijke assistentie. Zorg dat er tegelijkertijd een link naar je website te vinden is in je profiel of handtekening.

  • Indien je werkelijk een uitstekend stuk content hebt gecreëerd waar je tevreden over bent, stuur dan een bericht naar je netwerk met het verzoek om het binnen hun (sociale) kringen te delen. Je kunt in het artikel zelf vragen om een 'like' of 'share'.

  • In het huidige tijdperk zijn er talloze mediakanalen en deze hebben allemaal behoefte aan content. Indien je een unieke en relevant nieuwsitem hebt waarbij je producten of diensten een rol spelen, stel dan een goed doordacht persbericht op. Voeg daar foto's, video's en links naar jouw content aan toe.

  • Dit lijkt voor de hand liggend, maar toch verzuimen veel mensen om online te adverteren. Binnen enkele minuten kun je een AdWords-advertentie opzetten om een nieuwe stroom van bezoekers naar je website te leiden. Je betaalt enkel voor de bezoekers die daadwerkelijk je website betreden.

    Bovendien bieden platforms zoals Facebook en andere sociale media laagdrempelige methoden om verkeer naar je website te genereren. Zorg echter wel voor een overtuigende bestemmingspagina. Bezoekers doorsturen naar je homepage is zelden een effectieve strategie.

  • Vermijd het constant hanteren van dezelfde opmaak voor je artikelen; introduceer variatie. Creëer content met video's, maak korte nieuwsstukken, voeg langere uitgebreide artikelen toe en voorzie posts van ruim visueel materiaal. Op deze wijze maak je jouw website boeiend voor diverse typen bezoekers.

  • Recentelijk is LinkedIn uitgegroeid tot een platform waarop je volledige blogposts kunt publiceren. Het kan de moeite waard zijn om een deel van je artikel op LinkedIn te delen en daarbij een link naar de volledige inhoud op je eigen website te plaatsen. Hiermee kun je extra bezoekers aantrekken vanuit je LinkedIn-netwerk.

  • Communiceer via e-mail met individuen binnen jouw netwerk die waardevolle inzichten te bieden hebben, vooral wanneer ze bekend zijn binnen jouw branche. Mensen zijn vaak enthousiast om over zichzelf te praten, en dit geeft jou de gelegenheid om unieke content aan je platform toe te voegen. Bovendien zal de geïnterviewde waarschijnlijk het interview delen binnen zijn of haar eigen netwerk.

  • Bestaat er een interactiemogelijkheid voor bezoekers om te reageren op je artikelen? Dit geeft hen de gelegenheid om relevante inhoud aan je artikelen toe te voegen, terwijl jij de kans krijgt om vragen en opmerkingen te beantwoorden. Uiteraard vergt dit enige tijdsinvestering voor het monitoren en reageren op reacties, maar wat je hiervoor terugkrijgt, is van onschatbare waarde.

  • Het opzetten van een webinar is eenvoudiger dan je zou denken. Zorg voor een solide e-maillijst en informeer je publiek een week voorafgaand aan het webinar, gevolgd door een herinneringsmail op de dag ervoor. Vanzelfsprekend dien je jouw webinar ook te promoten via al je sociale mediaplatforms. Na afloop van het webinar kun je het als een video beschikbaar maken op je YouTube-kanaal.

  • Het schrijven van een boek over een specifiek onderwerp leidt vrijwel automatisch tot het zien als een expert op dat gebied. Een boek, vooral in fysieke vorm, draagt een veel grotere autoriteit met zich mee dan een blogpost of een YouTube-video. Het is echter cruciaal dat de inhoud van jouw boek daadwerkelijk van hoge kwaliteit is.

  • Neem de gelegenheid te baat om te netwerken met collega's in de branche en potentiële klanten. Als je de mogelijkheid hebt om als spreker op dergelijke evenementen te verschijnen, is dat nog beter. Hiermee kun je jouw naam bevestigen als een autoriteit in jouw vakgebied.

  • Maak gebruik van de impact van verhalen, aangezien dit de voorkeur geniet van je bezoekers. Welke persoonlijke anekdotes kun je delen? Welke hindernissen heb je weten te overwinnen?

  • Publiceer je willekeurig zonder enige structuur? Niet de meest effectieve aanpak! Voor een optimale aanpak zorg je voor een weloverwogen contentstrategie. Deze strategie omvat tenminste het identificeren van je doelgroep en het soort content dat hen aanspreekt. Daarnaast bevat het een contentkalender: hoe vaak plaats je artikelen en op welke momenten? Bovendien, hoe ga je ervoor zorgen dat de content niet enkel op je website staat, maar daadwerkelijk onder de ogen van je doelgroep komt?

  • Raadpleeg de statistieken van je website. Welke oudere artikelen blijven nog steeds populair? Is het mogelijk om deze stukken te vernieuwen of uit te breiden om er nog meer rendement uit te halen?

  • Indien je eigen website nog niet veel bezoekers trekt, maar je hebt wel een bijzonder boeiend artikel geschreven, overweeg dan om het naar een toonaangevende website te sturen. Dergelijke platforms zijn voortdurend op zoek naar hoogwaardige content en met een doordachte aanpak is het goed mogelijk dat ze jouw artikel met enige aanpassingen op hun eigen platform willen plaatsen. Dit kan een impuls geven aan je online zichtbaarheid en extra bezoekers naar je website leiden.

  • Een competitie of wedstrijd is dikwijls een effectieve methode om de focus op jouw website te richten. Daarbij biedt het je de gelegenheid om e-mailadressen te verzamelen, welke je later kunt inzetten om verkeer naar je website te stimuleren.

  • Is er momenteel iets actueels in jouw sector of algemeen nieuws? Maak hiervan gebruik door een kwalitatief artikel te schrijven en profiteer van de bijkomende aandacht.

  • Benut onderwerpen die momenteel in de belangstelling staan of geleidelijk aan steeds populairder worden. Google Trends kan hierbij van dienst zijn. Kun je daarnaast een verband leggen tussen deze onderwerpen en jouw bedrijf, en content ontwikkelen die gaandeweg meer bezoekers zal aantrekken?

  • Controversie leidt tot discussie en discussie resulteert in aandacht van bezoekers. Uiteraard dien je voorzichtig te zijn om potentiële klanten niet af te schrikken, maar het innemen van een krachtig standpunt zorgt er wel voor dat je opvalt.

  • Voor sommigen is luisteren naar een podcast (bijvoorbeeld tijdens het reizen met hun smartphone) aangenamer dan het bekijken van een video of het lezen van een blogartikel. Als je jouw content in diverse vormen kunt aanbieden, leidt dit zonder twijfel tot extra bezoekers.

  • Door links op te nemen naar andere blogs in jouw sector voeg je meerwaarde toe aan jouw eigen content. Daarnaast zullen anderen opmerken dat je naar hun content hebt verwezen, wat de kans vergroot dat je op een later tijdstip een link naar jouw website terugkrijgt.

  • Verbeter de interactie van lezers met je artikelen door aan het einde van je bericht een vraag te stellen.

  • Verlaat mensen niet zonder reactie in de commentaarsectie van je website. Ga in op opmerkingen, zelfs als het slechts een eenvoudige 'dank je voor je reactie' is.

  • Afgezien van het publiceren van interviews met vooraanstaande figuren in jouw vakgebied, kun je ook zelf als bron dienen voor een interview. Je hoeft niet noodzakelijk te wachten tot je wordt benaderd; je kunt zelf ook een set vragen met antwoorden indienen bij contentwebsites. Er bestaat een aanzienlijke mogelijkheid dat jouw interview wordt gepubliceerd.

  • Door verwante artikelen binnen of onder jouw content te plaatsen, stimuleer je bezoekers om meer tijd op je website door te brengen en een groter aantal pagina's te bekijken.

  • Indien je in staat bent om gebruikers iets te onderwijzen, overweeg dan om jouw kennis om te zetten in een cursus in PDF-formaat of binnen een digitale leeromgeving. Hiermee versterk je je autoriteit en tegelijkertijd trek je meer bezoekers aan. Ikzelf heb bijvoorbeeld een gratis e-mailcursus copywriting opgezet.

  • Doorgaans zijn deze artikelen ook boeiend voor nieuwe bezoekers die jouw website ontdekken. Door deze artikelen op te nemen, vergroot je zowel het aantal pagina's dat je bezoekers bekijken als de tijd die ze op de website spenderen.

  • Er is niets zo teleurstellend voor je bezoekers als wanneer ze niet in staat zijn om de informatie te vinden waar ze naar zoeken, wat er uiteindelijk toe leidt dat ze afhaken.

  • Breng je kennis over door middel van een presentatie en vergeet niet een link naar je website op te nemen. Je kunt ook je blogposts omzetten naar een PDF en deze delen via platforms zoals SlideShare, Issuu of Scribd.

  • Je bezoekers zijn geen mechanische wezens, maar echte mensen met gevoelens. Om hen emotioneel te betrekken bij je content, dien je in te spelen op emoties zoals angst, vreugde, woede en andere gemoedstoestanden.

  • Een 'experts verzameling' is een uitgebreid artikel over een belangrijke vraag voor je doelgroep. Je stelt deze vraag aan diverse experts en verzamelt hun inzichten. Deze uiteenlopende perspectieven verwerk je tot een artikel. Uiteraard draait het daarna om het promoten van dit stuk, waarbij de deskundigen die hun inzichten hebben gedeeld graag betrokken zijn.

  • Maak je website opvallend met een doordacht ontwerp. Een doeltreffend design zorgt ervoor dat je website een aangename bestemming wordt voor bezoekers. Vermijd overbodige tierlantijnen en houd steeds de snelheid en gebruiksvriendelijkheid in gedachten.

  • Dit sluit aan bij het idee van het creëren van een e-book. Een handleiding of gids kan echter ook bestaan uit een reeks blogartikelen. Het concept draait erom het onderwerp vanuit alle hoeken te belichten, zodat jouw gids de enige bron is die mensen nodig hebben als ze dieper in het onderwerp willen duiken. Neem bijvoorbeeld mijn gids over bloggen eens door.

  • Aantrekkelijke infographics over relevante onderwerpen worden vaak breed gedeeld op sociale mediaplatforms. Wanneer je zorgt dat een dergelijke infographic op jouw website te vinden is, kan dit aanzienlijk meer bezoekers aantrekken.

  • Een beperkt percentage van je sociale media volgers zal je artikel waarschijnlijk opmerken wanneer je het voor de eerste keer deelt. Niettemin kan je artikel ook in de toekomst nog steeds waardevol zijn. Cultiveer de gewoonte om regelmatig oudere artikelen te delen en op die manier meer bezoekers naar je website te leiden.

  • Mensen hebben een voorkeur voor content in de vorm van lijstjes of uitgebreide lijsten, zoals dit artikel dat aantoont omdat je hier ook naartoe geklikt hebt. Lijsten brengen structuur in de chaos en zijn gemakkelijk te lezen.

    Daardoor genereren artikelen in lijstvorm doorgaans meer verkeer dan andere soorten artikelen. Lange lijsten, vergelijkbaar met dit artikel, krijgen vaker links naar zich toe en verdienen een hogere positie in Google vanwege hun uitgebreidheid. Dit vertaalt zich in nog meer bezoekers naar jouw website.

  • Wil je een echte pro in SEO-schrijven worden? Meld je dan aan voor mijn cursus Succesvol SEO-schrijven en ontvang:

    • Het complete systeem voor supersterke SEO-teksten
    • De bliksemsnelle goudzeefmethode om de beste zoekwoorden te vinden
    • Een volle gereedschapskist voor SEO-schrijven met alle templates, formules en schrijftechnieken die je nodig hebt
    • Praktische schrijfmissies om te oefenen en je schrijfskills zo scherp als een mes te maken

    Meld je nu aan

  • En vond je deze vragen leuk om te lezen, deel het dan op social media. Daar maak je mij ook weer heel blij mee :).

    Meer leren over SEO?

  • Heb je nog onbeantwoorde vragen? We staan voor je klaar! Klik op de knop hieronder om het vragenformulier in te vullen.

    Vragenformulier

SEO

In een wereld waarin steeds meer mensen online zaken doen en zoeken naar banen, producten en/of diensten, is het cruciaal dat je bedrijf online vindbaar is. Door een sterke online aanwezigheid op te bouwen, kun je meer klanten bereiken en je naamsbekendheid vergroten. Door middel van zoekmachine-optimalisatie en andere online marketingtechnieken die ervoor zorgen dat je website hoog scoort in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Lees meer

Content

Content is een cruciaal onderdeel van SEO, maar het gaat niet alleen om geschreven tekst. Om de aandacht van zoekmachines én gebruikers te trekken, is het belangrijk om een diverse en aantrekkelijke mix van content te bieden. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit informatieve blogposts, visueel aantrekkelijke afbeeldingen, interactieve infographics en boeiende video's. Door een breed scala aan contenttypen te gebruiken, vergroot je niet alleen de kans om hoger te scoren in zoekresultaten, maar maak je het ook gemakkelijker om een ​​verscheidenheid aan doelgroepen aan te spreken. Kortom, het integreren van verschillende soorten content in je SEO-strategie kan je helpen om je doelen te bereiken en je online aanwezigheid te versterken.

Lees meer

Techniek

Technische optimalisatie is een cruciaal onderdeel van SEO en omvat verschillende aspecten van de website. Een van de belangrijkste factoren is de snelheid van je website, aangezien dit een belangrijke rankingfactor is voor zoekmachines en gebruikers het liefst snel ladende pagina's willen. Een andere belangrijke factor is de indexeerbaarheid van je website, wat betekent dat zoekmachines de pagina's kunnen vinden en begrijpen om deze op te nemen in de zoekresultaten.
Naast snelheid en indexeerbaarheid zijn er ook andere technische elementen die belangrijk zijn voor SEO, zoals het optimaliseren van afbeeldingen met alt beschrijvingen en het schrijven van effectieve paginatitels. Deze elementen helpen zoekmachines en gebruikers te begrijpen waar de pagina over gaat en kunnen de click-through rates naar de website verbeteren.
Kortom, het is belangrijk om te investeren in technische optimalisatie om ervoor te zorgen dat jouw website snel, goed geïndexeerd en gemakkelijk te begrijpen is voor zoekmachines en gebruikers. Dit kan bijdragen aan een hogere ranking in de zoekresultaten en een betere gebruikerservaring op de website.

Lees meer

Autoriteit

Autoriteit is een belangrijk onderdeel van SEO en verwijst naar de mate waarin jouw website wordt gezien als een betrouwbare en waardevolle bron van informatie. Een belangrijke factor die bijdraagt aan de autoriteit van een website zijn links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Hoe meer relevante en kwalitatieve links naar jouw website, hoe hoger de autoriteit en hoe groter de kans op een hogere ranking in zoekresultaten.
Daarnaast kan exposure op social media, zoals likes en shares, ook bijdragen aan de autoriteit van jouw website. Wanneer jouw content wordt gedeeld en gewaardeerd op sociale media, kan dit leiden tot meer verkeer en zichtbaarheid voor jouw website.
Kortom, het opbouwen van autoriteit is een belangrijk aspect van SEO en kan worden bereikt door het verkrijgen van kwalitatieve links naar jouw website en het stimuleren van exposure op sociale media. Dit kan leiden tot een hogere ranking in de zoekresultaten en meer succes online.

Lees meer

Praktijk voorbeelden

Hier zijn enkele praktijkvoorbeelden van onze SEO-, Google for Jobs- en andere sociale media-diensten.

  • Alles
  • SEO
  • Google 4 Jobs
  • Google Business
  • Facebook groep
  • Facebook Pagina
  • YOUTUBE
  • Preferred Supplier

Barcelona Sportclub pagina

Een Facebook-pagina biedt gratis mogelijkheden om je bereik te vergroten, interactie te hebben met je doelgroep, specifieke doelgroepen te targeten met marketing, inzicht te krijgen in prestaties en analyses uit te voeren.

Directeur

Wij zorgen ervoor dat jouw vacature voor een Directeur direct bovenaan in de zoekresultaten van Google staat.

Likes

Het YouTube-algoritme houdt rekening met het aantal likes en reacties dat een video heeft ontvangen bij het bepalen van de positie van de video in zoekresultaten en aanbevelingen. Dus hoe meer likes je hebt, hoe groter de kans dat je video hoger in de zoekresultaten verschijnt en meer zichtbaarheid krijgt.

Heijmans pagina

Met een Facebook-pagina kun je je bereik vergroten en meer likes krijgen.

Ondergrondse Infra

Je wordt nu gevonden op Google via het zoekwoord Ondergrondse Infra.

Guts pagina

Een Facebook-pagina kan worden gebruikt om je bereik te vergroten en meer vind-ik-leuks te krijgen.

Financial Controller

Wij zorgen ervoor dat jouw vacature voor een Financial Controller direct bovenaan in de zoekresultaten van Google staat.

Bouw

Met 6.606 vrijwillige leden heeft de bouw Facebook-groep nu een actieve online gemeenschap gevormd waarin leden kunnen communiceren en samenwerken.

TAAlig pagina

Een Facebook-pagina kan worden gebruikt om meer volgers

Installateur

Je wordt nu gevonden op Google via het zoekwoord installateur.

Timmerman

Wij zorgen ervoor dat jouw vacature voor timmerman direct bovenaan in de zoekresultaten van Google staat.

Elektrotechniek

Met 19.745 vrijwillige leden is de elektrotechniek Facebook-groep nu een bloeiende online gemeenschap waarin leden met elkaar kunnen communiceren.

Zonnepanelen

Wij kunnen ervoor zorgen dat jouw bedrijf direct op de eerste pagina van Google verschijnt wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar zonnepanelen.

Werkvoorbereider

Jouw vacature voor werkvoorbereider verschijnt direct bovenaan de zoekresultaten van Google.

Elektromonteur

Wij zorgen ervoor dat jouw vacature voor elektromonteur direct bovenaan in de zoekresultaten van Google staat.

Infratechniek

De infratechniek Facebook-groep heeft momenteel 6.178 vrijwillige leden, waardoor er nu een actieve online gemeenschap is ontstaan waarin leden hun specifieke interesses kunnen delen.

Projectleider

Wij zorgen ervoor dat jouw vacature voor een Projectleider direct bovenaan in de zoekresultaten van Google staat.

Subscribers = Abonnees

Als je meer abonnees hebt, betekent dit dat er meer mensen zijn die op de hoogte worden gesteld van je nieuwe video's. Dit vergroot je bereik en helpt je om meer kijkers en meer interactie te krijgen op je kanaal.

Bouwbedrijf

Met onze expertise kunnen wij ervoor zorgen dat jouw bouwbedrijf direct op de eerste pagina van Google verschijnt wanneer potentiële klanten of werknemers op zoek zijn naar een bouwbedrijf.

Alles over Bitcoin

Met 110.338 vrijwillige leden is de Alles over Bitcoin Facebook-groep nu een levendige online gemeenschap voor communicatie, samenwerking en kennisdeling.

Werkvoorbereider

Wij kunnen ervoor zorgen dat jouw bedrijf bovenaan de zoekresultaten van Google verschijnt wanneer iemand zoekt naar een werkvoorbereider, door middel van onze zoekmachineoptimalisatie-diensten.

Reacties

Reacties op je video's kunnen leiden tot meer interactie tussen jou en je kijkers. Het stelt kijkers in staat om vragen te stellen, feedback te geven en meningen te delen, en jij kunt daarop reageren. Dit verhoogt de betrokkenheid van je publiek en bouwt een relatie op met je volgers.

ZZP-er

Met 6.579 vrijwillige leden is de Hey ZZP-ers Facebook-groep nu een levendige online gemeenschap voor communicatie, samenwerking en kennisdeling.

Preferred Supplier

Indien u kiest voor onze Preferred Supplier optie, ontvangt u gedurende drie jaar 100 pagina's SEO voor slechts €100 per maand. Hiermee brengen wij uw bedrijf onder de aandacht en vergroten wij uw online bereik bij potentiële klanten. Bovendien maken wij het voor u heel gemakkelijk om ons als uw belangrijkste leverancier van personeel te hebben. U hoeft niemand te bellen, maar kunt simpelweg een opdracht plaatsen via ons online platform waar ZZP-ers, uitzendkrachten en uitzendbureaus zichzelf achter de schermen aanbieden.

Contact

We bieden je graag onze contactgegevens aan om eventuele vragen te beantwoorden die je mogelijk hebt.

Locatie:

Koperhoek 38 3162 LA Rhoon

Telefoon:

+31622797362

Loading
Je bericht is verstuurd